VarkensNieuws

Rusland wil varkensvlees importeren uit 14 EU-landen

Moskou – Rusland is bereid om varkensvlees uit 14 Europese lidstaten weer toe te laten. Het gaat daarbij om landen die niet grenzen aan de lidstaten met Afrikaanse varkenspest (Polen, Litouwen en Letland). Dat meldt plaatsvervangend directeur Jewgenij Nepoklonom van de Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznador aan Agra Europe.

Het importverbod van Rusland drukt de opbrengst van Europese vleesvarkens sinds 29 januari. Rusland bestelde vorig jaar zo’n 750.000 ton varkensvlees in Europa. Dat is een kwart van de totale EU-export. Aangezien die uitvoer 10 procent uitmaakt van de totale productie van varkensvlees in de 28 EU-landen neemt Rusland daarvan 2,5 procent af. Dat is voor landbouwbegrippen een relatief groot aandeel. Europese varkensvleesbedrijven proberen alternatieven te vinden voor de export naar Rusland, maar dat is op korte termijn niet volledig te realiseren.

Rusland wil bilaterale overeenkomsten sluiten met de 14 EU-lidstaten om de import van Europees varkensvlees weer op gang te krijgen. Daartoe behoren grote exporteurs als Nederland, Denemarken en Spanje. Duitsland hoort daar niet bij, omdat het land grenst aan Polen. De Europese Commissie is tegen overeenkomsten met individuele landen en heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Beheer
WP Admin