Boerenblog

5285 x bekeken 2 reacties

Japan: 127 miljoen inwoners, amper varkens

Het brandschone en zeer veilige Japan is een belangrijke afzetmarkt voor varkensvlees. Maar varkens zijn er in verhouding maar weinig. Ook vele andere zaken maken het land interessant.

Ik ben wel eens met meer plezier op vakantie gegaan. Van de varkensprijzen word je al helemaal niet vrolijk en het aantal verleende bouwvergunningen in onze sector gaat richting nul. Niemand heeft nog geld voor investeringen of renovaties.

Op het laatste moment hebben we besloten om met de oudste zoon en zijn Taiwanese vrouw naar Japan op vakantie te gaan. Mijn vrouw wilde maar twee keer vliegen, heen en terug. Met KLM konden we rechtstreeks naar Fukuoka en via Tokio terug. Via het Japanse themapark Huis ten Bosch − met nagebouwde Nederlandse gebouwen − ging de reis via Hiroshima en Kyoto naar Tokio.

Herdenkingen wegens eerste atoombom in Hiroshima

We waren 6 augustus in Hiroshima, precies zeventig jaar nadat daar de eerste atoombom gevallen was. Er waren veel herdenkingsceremonies. Als je erbij staat, krijg je het wel even koud: 140.000 mensen waren meteen dood, meestal door de enorme vuurzee die alles in een straal van 2 kilometer vernietigde, en 100.000 door de na-effecten door straling en andere gevolgen. De Amerikanen hadden nog overwogen om Rusland te vragen om samen het verzwakte Japan aan te vallen, maar vreesden te veel Russische invloed na een eventuele overwinning. Vandaar dat voor de genadeklap met de twee atoombommen gekozen is.

We hebben er veel over gesproken, maar zijn toch tot de conclusie gekomen dat het alternatief nog veel erger was: Japan zou zich nooit overgeven en het aantal Japanse slachtoffers zou nog vele malen groter zijn, met ook nog meer geallieerde doden tot gevolg. We hebben er zeker de Europese en Aziatische vrede aan te danken. Soms is een harde klap nodig om tot het juiste inzicht te komen, iets waar verschillende ondernemers in onze sector nu ook mee te maken krijgen.

Japan is zeer veilige, monoculturele samenleving

Japan is een mooi land. Logisch, want het vulkanische land heeft veel bergen, veel kustgebieden en meer dan duizend eilanden. De mensen zijn uitermate vriendelijk en beleefd. Je merkt de monoculturele samenleving aan alles. Bijna niemand spreekt Engels en buitenlandse toeristen zijn er nauwelijks. Het is er zeer schoon, nergens troep of kauwgom op de stoep. Het is er zeer veilig, jaarlijks worden zo'n tien mensen met een kogel vermoord, circa 330 keer minder dan in de VS. Zakkenrollers? Niet in Japan.

Japan consumeert half zoveel varkensvlees als Europa

De varkensvleesconsumptie per inwoner is al jaren stabiel op de helft van de Europese consumptie. De helft van deze consumptie wordt geïmporteerd. Dit zal ook wel zo blijven. De stal die ik bezocht heb, zag er Oost-Europees uit. Er wordt bijna alleen rijst

geteeld, zodat bijna alle voer ingevoerd moet worden. De bijkomende kosten liggen op Europees niveau. In Japan met zijn 127 miljoen inwoners zijn er minder dan 1 miljoen zeugen. Nederland telt er meer. Er liggen goede kansen, met name voor ingewanden, die een apart onderdeel op de menukaart vormen.

Laatste reacties

  • KGB

    Hallo Mari,
    interessant artikel over de varkens maar ook over de atoombommen. Soms is een harde klap uitdelen inderdaad nodig, maar de eerste bom had op een van die eilandjes gegooid moeten worden als demonstratie van de vernietigende kracht. Dit hebben de VS bewust niet gedaan en is in mijn ogen een oorlogsmisdaad.

  • slutter

    Goed gezien.  KGB

Of registreer je om te kunnen reageren.