2480 x bekeken 10 reacties

Alert op salmonella!

Tineke van Gisteren
De regels rond de aanpak van salmonella worden steeds strenger. Met hygiënemaatregelen en wellicht vaccinatie is de bacterie te bestrijden.

Het barbecueseizoen zit er alweer bijna op. Lekker genoten van een goed gebakken stukje vlees? Of had u pech, was de saté roze van binnen en dreef de salade op uw bord in sap van rauw vlees? Dan bestaat de kans dat u enkele dagen later urenlang doorgebracht hebt op de wc in het ziekenhuis, vastgekoppeld aan een infuusslang met antibiotica. Salmonellose komt regelmatig voor en in zo’n 15 procent van de gevallen is varkensvlees de boosdoener.

Ook bij varkens treedt de besmetting op via het opeten van de bacteriën. De kiemen vermeerderen zich in de darmen en dringen door tot de bloedcirculatie. Witte bloedcellen gaan de bacteriën vernietigen en maken beschermende afweerstoffen aan. Soms echter blijven de kiemen intact en verspreiden zich verder. Ze nestelen zich in lymfeknopen en in organen. Een besmet varken kan zo veel salmonella’s uitscheiden via de mest. Dit gebeurt vaak in stresssituaties, zoals bij transport naar het slachthuis. Een varken kan zo op het laatste moment nog positief worden op salmonella bij mestonderzoek.

Monitoring op salmonella gebeurt met bloed-
onderzoek op varkensbedrijven of aan de slachtlijn. Op de bloeduitslagen is het afweerstoffenniveau als maat voor de besmetting uitgedrukt in een OD-waarde (Optische Dichtheid). Aan de hand van deze waarden vind de categorie-indeling van een bedrijf plaats.
De interpretatie van zo’n 
indeling is soms lastig. Een positieve uitslag is te zien bij een varken dat bacteriën verspreidt, maar ook bij een dier dat de infectie allang weer overwonnen heeft en beschermd is.

Naast dit bloedonderzoek worden ook de karkassen zelf bemonsterd op de aanwezigheid van salmonella’s. Dit zegt tevens veel over de hygiëne en de manier van werken in een slachthuis. De salmonella’s zaten er immers nog niet op toen het varken nog leefde; ze kunnen alleen via besmeuring vanuit mest op het karkas terechtkomen.

Vanwege het grote aantal besmettingen heeft de Europese Unie regels opgesteld. Deze verschillen behoorlijk per land. Duitse slachterijen hanteren bijvoorbeeld een kortingssysteem, waarbij varkenshouders die in de categorie 3 vallen tot drie cent per kilo minder uitbetaald krijgen en alleen aan het einde van de week dieren mogen laten slachten. De normen worden nog verder aangescherpt; veel bedrijven zullen daardoor een categorie opschuiven.
De noodzaak om salmonella al op het bedrijf aan te pakken wordt steeds groter. Simpelweg water aanzuren is niet altijd meer afdoende. Salmonellabacteriën blijken zich bovendien onder proefomstandigheden al aan te kunnen passen aan zuur.
Hygiënemaatregelen zijn van groot belang. In de pluimveehouderij is hierin al veel ervaring opgebouwd, doordat  salmonellabestrijding verplicht is gesteld. Vaccinatie tegen salmonella wordt bij jonge kuikens  toegepast om de uitscheiding te verlagen. Bij varkens wordt hier ook onderzoek naar gedaan. Het is een kwestie van tijd, maar de Nederlandse varkenssector zal volgen!

Laatste reacties

 • w v gemert

  Uit buitenlands onderzoek blijkt dat veel varkens in de ontvangst ruimte bij het slachthuis indien daar geen roostervloer aanwezig daar besmet worden door het drinken van het spoelwater dat over de varkens verneveld wordt.

 • massy

  Oplossingen aan dragen graag en als het kan simpele.

 • bertes

  de manier van slachten, zorgt dat er geen salmonella in het vlees komt.
  het gaat om het binnenwerk eruit halen. doen ze zoals het moet, is er niks aan de hand. maar ik begrijp het wel. er moet gewoon weer iets bij komen om te kunnen straffen en korten. en dierenartsen en zuur verkopers. worden er beter van. juist bij de nieuwe varkensstallen hoor ik van mijn dierenarts, die juist extra nog schoon zijn, hebben vaak hogere uitslagen dan vieze oude stallen.

 • porky 1

  volgens mij begint het met eerst het vlees goed te verhitten /braden als de consument daar nu eens mee begint dan zijn we al van zeer veel gevallen af, maar nee de producent moet het er maar weer bij doen en ze betalen er zeker ook weer niks voor

 • Burnetti

  @porky 1
  Gezondheid bij salmonella besmetting tot verantwoordelijkheid van de klant maken is niet slim.
  Kiemarm produceren en verwerken is wel slim.
  @w v gemert
  Bij besmetting naar anderen wijzen is niet slim.
  Besmetting door ketenaanpak voorkomen is wel slim.

 • w v gemert

  Burnetti ik miste een van de belangrijkere oorzaken van het salmonella verhaal ik schuif niets af, maar met jouw insteek op deze site lees je dingen die er niet staan, maar ja van een varkenshater kan je niets anders verwachten. Oplossingen zijn rooster vloeren zowel op het varkens bedrijf als op het slachthuis, maar dat is verboden. Volgens mij dompelen de Amerikanen het geslachte dier in een bad met salmonella dodende vloeistof, in Europa verboden maar het Amerikaanse vlees komt wel gewoon op de Europese markt en is wat betreft salmonella beter door de nabehandeling.

 • koestal

  eerst goed ontdooien indien het vlees nog bevroren is ,dan pas beginnen met het vlees goed te verhitten of braden

 • porky 1

  burnetti
  nee als je zelf geen geduld hebt met braden het op de producent afwentelen mag wel

 • steenbok1

  Is het bij veel varkenshouders een probleem?

 • joannes

  Daar heeft @porky1 een punt @Burnetti, velen BQen alsof het een McDonalds in selfservice is. Nooit fout en altijd goed! Garen en vlees hygiëne is er niet bij. Dat terwijl vlees, zeker in verse toestand een van de meest besmettelijke bron is die er bestaat. Al die hygiëne voorschriften en eisen tot op het dier wekken de illusie dat de consument geen enkele verantwoordelijk heeft. Zelfs niet de kennis dat het product hypergevoelig is voor besmetting. Waarom krijgen alle Amerikaanse kippen een chloorbadje?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.