RundveeNieuws

Zuivel wil fosfaatbeurs met beheerste prijsontwikkeling

Langerak – ZuivelNL moet de mogelijkheden van een fosfaatbeurs voor de melkveehouderij onderzoeken. Dit zegt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij. Piet Boer, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina, bevestigt dit.

De opzet van LTO en ook de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) is om overdracht van fosfaatrechten mogelijk te maken zonder dat handel en speculatie er grip op krijgen, terwijl er wel maximale transparantie in vraag en aanbod ontstaat. Om iedereen mee te laten doen, lijkt wel een aanpassing van de mestwetgeving nodig, maar dat kan volgens Romijn vrij eenvoudig.

Flexibiliteit mag niet verloren gaan

Bij een op te stellen regeling moet niet alle flexibiliteit voor de melkveehouders verloren gaan, stelt Romijn. Met name aan het einde van het jaar moet er een mogelijkheid blijven bestaan om onbalans tussen dieraantallen en fosfaatrechten weg te nemen. Eerder gaf Romijn al aan dat een fosfaatbank niet de voorkeur heeft van LTO en NZO.

Geen eigen regeling opzetten

Boer realiseert zich dat de melkveehouderij niet meer, zoals vroeger, een eigen regeling kan opzetten en dat medewerking van de overheid nodig is. Hij ziet echter ook dat de handel zich al weer opmaakt om de fosfaatrechten te springen,”zoals ook gebeurde met de melkquota. Dat zouden we graag voorkomen.” LTO en NZO laten zich inspireren door het Duitse systeem van quotumhandel, zoals dat tot voor kort bestond, met vrij weinig regels, maar wel duidelijke regels en een dempend prijseffect.

Beheer
WP Admin