Rundveehouderij

Nieuws 6494 x bekeken 25 reacties

Zuivel wil fosfaatbeurs met beheerste prijsontwikkeling

Langerak - ZuivelNL moet de mogelijkheden van een fosfaatbeurs voor de melkveehouderij onderzoeken. Dit zegt voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij. Piet Boer, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina, bevestigt dit.

De opzet van LTO en ook de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) is om overdracht van fosfaatrechten mogelijk te maken zonder dat handel en speculatie er grip op krijgen, terwijl er wel maximale transparantie in vraag en aanbod ontstaat. Om iedereen mee te laten doen, lijkt wel een aanpassing van de mestwetgeving nodig, maar dat kan volgens Romijn vrij eenvoudig.

Flexibiliteit mag niet verloren gaan

Bij een op te stellen regeling moet niet alle flexibiliteit voor de melkveehouders verloren gaan, stelt Romijn. Met name aan het einde van het jaar moet er een mogelijkheid blijven bestaan om onbalans tussen dieraantallen en fosfaatrechten weg te nemen. Eerder gaf Romijn al aan dat een fosfaatbank niet de voorkeur heeft van LTO en NZO.

Geen eigen regeling opzetten

Boer realiseert zich dat de melkveehouderij niet meer, zoals vroeger, een eigen regeling kan opzetten en dat medewerking van de overheid nodig is. Hij ziet echter ook dat de handel zich al weer opmaakt om de fosfaatrechten te springen,"zoals ook gebeurde met de melkquota. Dat zouden we graag voorkomen." LTO en NZO laten zich inspireren door het Duitse systeem van quotumhandel, zoals dat tot voor kort bestond, met vrij weinig regels, maar wel duidelijke regels en een dempend prijseffect.

Laatste reacties

 • tinus888

  gisteren was het nog niks,schudde zo enkele voorbeelden uit zn mouw waar het niet werkte ,het kan verkeren....

 • koeien15

  Piet Boer moet zich bezig houden met zuivel en niet op de stoel gaan zitten van de boeren

 • Mozes

  @tinus888, gisteren ging het over een fosfaatbank volgens SP-PvdA model. De fosfaatbeurs waar Piet Boer en Kees Romijn over spreken is heel wat anders.

 • Foxxy

  Als kostprijzen niet, of nauwelijks omlaag kunnen, melkprijzen wereldwijd in vrije wereldmarkt onder druk staan, zoals nu, en slechts Nederland niet meer kan schaalvergroten om toch winstgevend te blijven vanwege een fosfaat-plafond (wat feitelijk eerder een tekort is) Hou ik m'n hart vast voor onze toekomst!

 • Trot

  Piet Boer kan zich beter druk maken over de melkprijs in plaats van de fosfaat.

 • tinus888

  werd er in belgie het voorbeeld van remijn gisteren dan wel gespeculeerd met quota mozes

 • iptho1

  Die melk boeren moeten echt aan het handje vast gehouden worden .
  want het zijn geen ondernemers.

  Laad de markt zijn werk doen !!
  maak fosfaat verhandelbaar niks bank.
  varkens kippen enz.(ik zou varkensrechten kopen nu zijn nog niet duur)
  wie beslist er anders weer, niet de ondernemer zelf .

  ieder zijn eigen ding melk/ boeren/ vlees /enz

 • haj146

  iptho1 je praat poep. Verhandelbaar zodat de makelaars ze weer vast houden en de prijs opdrijven? en wat moeten wij als melkveehouders met varkensrechten. Dit is niet over te dragen naar melkveefosfaat/ rechten.

 • Foxxy

  @ iptho 1

  De varkensvlees prijzen zijn gelukkig wel afgelopen 30 jaar met de inflatie meegegaan? Net als de aardappels?

  Nagenoeg niets met ondernemerschap te maken!

  Voedsel zou per definitie, net als begin jaren tachtig weer 20% van het inkomen van Jan Modaal moeten zijn! Nu slechts 10 %

 • kleine boer

  iptho1 wat is dan wel een ondernemer volgens jou?

 • Foxxy

  Waarschijnlijk iemand die niets investeert, geld op pot, en daardoor op een gemiddeld bedrijf een melkprijs daling van ruim 70000 euro opvangt, en feitelijk daar dan ook nog winst uit maakt!

 • bb40

  Je kunt als boer ook zelf gaan handelen in fosfaat.
  Maar dat is afwijken van de rest en daar houden boeren niet van.

 • landboer

  Lijkt mij een goede zaak om het op die manier aan te pakken ,maar snap het verschil tussen een fosfaatbank of fosfaatbeurs niet ,Mozes blijkbaar wel?

 • Mozes

  Fosfaatbank volgens SP-PvdA model is in handen van de overheid. Van boeren die stoppen worden de fosfaatrechten ingenomen en door de overheid toegewezen aan andere boeren. De overheid bepaalt wie rechten toegewezen wordt en wie niet.
  Een fosfaatbeurs is een aan- en verkoop plaats waar gekocht kan worden volgens bepaalde regels.

 • landboer

  Mozes ,denk eerlijk gezegd niet dat het veel uitmaakt ,of LTO de regels bepaald of de overheid. Maar de overheid zal het graag aan LTO/NZO overlaten.

 • massan

  ONZIN!!! Waarom maar doorgaan over de fosfaatrechten. Er is GEEN overschot als verwerking, uitvoer naar het buitenland wordt meegenomen en kunstmestvervangers worden toegestaan i.p.v. kunstmest. Zeer onzinnig om een 'fosfaatquotum' voor de melkveehouderij te verzinnen.
  Als ruimte in stallen wordt benut door vleesvee, geiten, schapen, etc. is dit gewoon toegestaan. Produceert dit vee geen fosfaten???

 • alco1

  Het wordt een soort 'communisme'.

 • landboer

  Dat is het al alco, fosfaat, ammoniak, stikstofdepositie ,fijnstof, t is allemaal onzin ,maar blijkbaar ook onomkeerbaar ,vrije markt is een utopie.

 • Jan van het Zand

  Stel: er zijn geen grenzen in Europa voor de veehouderij. Dan zijn er geen fosfaatplafonds voor de Nederlandse veehouderijen.
  Dan is de afzet van dierlijke mest uit de intensieve veehouderijgebieden een transport probleem.
  Het gevolg zal zijn dat een deel van de intensieve veehouderijen zullen verplaatsen naar buiten Nederland en de melkveehouderij in Europa zich zal concentreren in de weidegebieden van Europa.
  Dit is uiteraard een grove schets. En geeft aan dat de productie daar zal plaatsvinden in Europa waar die het goedkoopst en het meest concurrerend zal plaatsvinden. Er zal minder met voer, mest en kunstmest getransporteerd worden en het kunstmestverbruik zal dalen. Gemiddeld genomen zal er ook minder met de landbouwproducten getransporteerd worden.
  De totale EU-veehouderij zal dan minder energie verbruiken en minder CO2 uitstoten. Mocht dat belangrijk zijn.

 • alco1

  Parel. Een heldere kijk.
  Ik snap ook niet dat landen te maken hebben met totalitaire regels. Zo ken ik in Nederland gebieden waar totaal geen 'overschot' is en in Duitsland gebieden waar de druk groot is.

 • edke

  Laat Zuivelnl en frieslandcampina zich nu gewoon op de melk richten en dat lto met zulke ideeen komt daar kijk ik niet van op, die weten blijkbaar niet wat FC verwerkt

 • schooteind1

  Op zich best een goed idee die fosfaatbank. Absolute voorwaarde is echter wel dat er geen extra voorwaarden worden gesteld bij de fosfaathandel. Immers de grondgebondenheid wordt al geregeld via de amvb van de "melkveewet". En de weidegang regelt de sector ook zelf middels een weidegang premie.

  vr. groet,
  Peter Verberne

 • info48

  Parel vergis je niet in de grote afstanden in de andere Europese landen er zal met (kracht) voer , kunstmest en levende dieren juist veel langer getransporteerd worden.
  Als er geen grenzen waren kan de gescheiden mest ( uit NL) verkocht worden naar de schrale ( overgrote deel van Europa) gebieden.

 • Jan van het Zand

  info 48, je vergist je.
  De gescheiden mest zal inderdaad naar de mestarme gebieden gaan. Daar kan men dan meer voer verbouwen. En aldaar zullen er op termijn dieren gevoerd mee worden.
  Dieren houden voor het vlees en het ei kan geschieden in de graangebieden.
  Dieren houden voor de melk kan in de weidegebieden. En die weidegebieden strekken zich uit tot Leningrad, tegenwoordig weer Sint Petersburg. Zeg maar grofweg het gebied van de Hanzesteden.
  Uiteraard zal er ook gemolken worden lokaal in andere landen, zoals de Povlakte in Italië etc..
  Nogmaals het is een grove benadering. Maar geen verkeerde.

 • Peerke1

  Stelletje criminelen die al in fosfaatrechten willen handelen. Deze rechten zijn wettelijk niet eens vastgelegd en kunnen ook niet ingevoerd worden zonder eerst te stelen bij boeren die extensief zijn.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.