Rundveehouderij

Nieuws 14016 x bekeken 48 reacties

Onvoldoende steun voor aanpassing vetcorrectie

Brussel/Berlijn - Anders dan de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt eind vorige week zei, is er toch geen EU-meerderheid voor aanpassing van de vetcorrectie en dus van een verlaging van de superheffing.

In de Europese raad van landbouwministers is geen meerderheid voor zo'n zachte landing voor de melkveehouderij na afschaffing van het melkqutoum. Afgelopen weekeinde leek het erop dat er alsnog een regeling voor de zuivel zou kunnen komen, omdat de Duitse landbouwminister Christian Schmidt daarvan gewag maakte op een bijeenkomst van het Berliner Milchforum in Berlijn.

Maandag tijdens de landbouwraad bleek geenszins dat er sprake was van een verandering van koers van de meerderheid van de landbouwministers, waarop Nederland al lange tijd aandringt. In Brussel werd maandag gezegd dat de Duitse landbouwminister verkeerd was begrepen.

Via een aanpassing van de vetcorrectie kan een dreigende 'super-superheffing' bij het einde van de quotering worden afgezwakt. Zonder aanpassing van de vetcorrectie kan de laatste superheffing EU-breed meer dan €1 miljard belopen. Zoveel boerengeld moet op de vooravond van de vrijmaking van de zuivelmarkt niet uit de landbouw worden getrokken, vindt Schmidt. Hij suggereerde dat Europees landbouwcommissaris Phil Hogan niet onsympathiek tegenover het voorstel staat. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Dacian Ciolos.

Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, kan een versoepeling van de vetcorrectie de superheffing alleen in Nederland al fors verlagen. Volgens hem kan het goed zijn voor een verschil van zo'n €33 miljoen dat de boeren minder zouden moeten afdragen.

Het beheerscomité voor de markten heeft vorige week intussen al besloten om een gespreide betaling van de superheffing toe te staan. Melkveehouders zouden de heffing over 2014/2015 in maximaal drie termijnen mogen afbetalen, beginnend in september.

Laatste reacties

 • kleine boer

  je zult je maar weer netjes aan de regels hebben gehouden...

 • Fermer

  Nu mogen de melkveehouders die zich netjes aan het quotum gehouden hebben dus in feite de boete betalen, zij hebben wel een half jaar lang een veel lagere melkprijs ontvangen door het overaanbod melk wat slechts op conto van de 'voorsorteerders' geschreven kan worden. Huilie, huilie helpt hun dus ook nog, wat een gepamper, moedwillig de grens overschrijden en dan ook nog beloond worden, hoezo vrije concurrentie en level-playing field als het al zo begint?

 • Jaap39

  Niet de regels veranderen tijdens de wedstrijd.

 • simpel boerke

  Was te verwachten,  dat als zoiets geregeld wordt,  dit op het laatste moment gebeurt,  zodat er niet op te anticiperen is. Zou wel goed nieuws zijn als het uitkomt (ik denk dat ik niet de enige ben), maar we zijn al vaker met een dode mus blij gemaakt.

 • joannes

  Het argument is duidelijk : ¨Zo veel boerengeld moet op de vooravond van de vrijmaking van de zuivelmarkt niet uit de landbouw worden getrokken¨  Men voorziet problemen met de hoeveel geld die nog bij de boeren beschikbaar is, nu na de prijsdalingen, veroorzaakt door die Politieke Russische Boycot! Ze willen geen boeren protesten!

 • Mtstermors1

  maar niemand zegt ook dat je moet leasen. iedereen maakt die keuze zelf. een leased en andere melkt er over. dat is nou overheid die tussen door de regels veranderen. daar hebben wij bij de varkenshouderij al jaren mee te maken.

  Wen er maar vast aan dat het de komende jaren minder makkelijk gaat met verdienen en de regelgeving

 • Fermer

  @joannes, niet alleen de Russische boycot, heel de afzet blijkt verkeerd ingeschat voor de te hoog oplopende aanvoer. En vwb boerenprotesten, ik denk dat de banken hier eerder een hand in hebben dan de angst voor een protestje. Banken staan nog steeds aan alle kanten onder curatele, een grote miskleun in de agrarische wereld hieroverheen zal hun situatie, en dus die van de overheden, er niet gemakkelijker op maken.

 • joannes

  @emmerei, je kon wel eens gelijk hebben! De banken hebben meer invloed in Brussel dan we kunnen vermoeden op dit onderwerp. En met een Ierse commissaris Phil Hogan die verantwoordelijk is voor de Ierse  ¨gezins belasting¨ vooruitlopend op eigendoms belastingen en daar veel kritiek op heeft gehad, zal hij nu een gevoelige zenuw ontwikkeld hebben voor Belastingen op leggen. en dat is die dreigende 'super-superheffing'! Gelukkig kunnen de Banken dan, weleenswaar in voornamelijk eigenbelang, een positieve rol spelen voor Boeren.

 • Koen Franken


  Op deze manier blijft de melkveehouderij afhankelijk van Brussel , maar blijkbaar willen we dit .

 • Mozes

  Aanpassing van de vetcorrectie op dit moment nog, is welkom maar dan moet dat wel op een eerlijke manier uitgevoerd worden. 
  Een eerlijke manier zou zijn dat over de extra liters als gevolg van aanpassing van de vetcorrectie toch een bepaalde heffing geheven wordt waarmee boeren die als gevolg van de aanpassing onder het quotum blijven voor deze liters enige vergoeding kunnen krijgen. Op deze manier wordt het voordeel van de aanpassing eerlijk verdeelt over boeren die over het quotum melken en boeren die er onder blijven.

 • richar

  Ik ben blij voor de sector.
  Maar voor mij persoonlijk is het flink <span style='text-decoration: underline;'>baalen </span>.
  Heb veeel te duur quotum geleasd

 • abjongeneel

  Wat een grote woorden Emmerei, en wat een grote onzin.
  Het aanbod en de melkprijs veranderd helemaal niets, of er nu een vetcorrectie komt of niet.
  Het enige wat ik zie is dat jij een ander niet gunt dat hij minder boete betaald, ziielig hoor.

 • farmer4life1

  hoeveel geld hebben jullie in quotum zitten ? 
  Heb je toch echt zelf gedaan..... De niet quota kopers zijn allang van de aardbodem verdwenen. 

  2 EUR de liter werd er in het duurste tijd betaald voor quotum. Moeten jullie eens zien hoeveel geld/bezit jullie op 1 april kwijt zijn. Dat is niet eerlijk...  Nu zit de waarde van de lening in jullie grond. 


 • vandenbrand

  waarom  een superheffing heffen, als er niets te heffen is??   het geld is bedoeld om het verschil bij te leggen op een lagere wereldmarkt. maar de wereldmarkt is gelijk aan de europeese. daarom zou het schandeijk zijn om niet een vetcorrectie toe te passen. en vervolgens een verevening europees toepassen. als slot op het afsluiten van het quota tijdperk.  om te verkomen dat de minsters als zakkenvullers de geschiedenis in gaan.

 • xw

  Emmerei heeft er moeite mee als een ander eens een meevaller heeft

 • kleine boer

  Vind het prima mooi de onderschrijders 25ct de ltr betalen iedereen tevree. Maar dat zullen de overschrijders wel niet eerlijk vinden......

 • penn1ngs

  Wat een soap daar in Brussel.. regelgeving moet vooral niet voorspelbaar worden.. dat zou toch saai zijn ;)

 • alco1

  Abjongeneel. Als er nu met de overproductie ook nog extra ruimte komt in de PAS of procent aandeel verwerken van mest. Wat zeg je dan?

 • rmw

  Is juridisch nooit haalbaar, concurrentievervalsing ten top, en ook nog is met terugwerkende kracht. Vergeet het maar... Gaat het ook zo met andere wetgeving straks? Mooi dan houden we ons voortaan nergens meer aan!!

 • bartenkarin


  lagere melkprijs door overprodutie??? Door die meer geleverde melk de laatstse jaren hebben de cooperaties hun vaste kosten betere benut en dus een lagere kostprijs en een hogere melkprijs uitgekeerd. Dus afschaffen die vetcorectie en dat geld bij de boeren van de toekomst laten.

 • panasonic

  Iedereen weet dat je vaak het beste uit bent als je 1 a 2% overschrijder bent, dus ik zou zeggen; prima maatregel.

 • mr


  Inderdaad vandebrand. We zijn al jaren overgeleverd aan de wereldmarkt.

  Met terugwerkenden kracht het quotum 2014/2015 volledig afschaffen. Dan tonen ze ballen!!

   

 • abjongeneel

  Wat ik zeg alco?
  Dat over goed 14 dagen de Quotering en daarmee natuurlijk ook de vetcorrectie aan een eind is.
  Nu beslissen dat een aantal boeren minder heffing hoeft te betalen over het afgelopen jaar, daar heeft verder niemand last van, het verband met PAS of mest ontgaat me.

 • abjongeneel

  RMW doe niet zo zot, kwijtschelden van belasting en boete's is iets wat de overheid regelmatig doet en uiteraard altijd doen mag, natuurlijk binnen de regels die daarvoor gelden.

 • haam

  op deze manier verliest de politiek elke geloofwaardig heid  door hier 2 weken voor afschaffing nog over te beginnen dan hadden ze dat vorig jaar al moeten doen ,want zo hoeven we op geen enkele wet  weer wat uit te doen .

 • botervloot

  de politiek is toch al geloof waardig en in een lopende jaar regels veranderen doen ze ook al vaak zie vorig jaar derogratie aan gepast  geen fosfaat meer gebruiken ,zelf een 6 jarig contrakt afgesloten voor nest bescherming zijn er 4 jaar om gaat de overheid de regels ook alweer aanpassen . dan kan die ver correctie er ook nog wel bij

 • lauwen1


  Als je goed leest staat er: Phil Hogan staat niet onsymphatiek tegenover het voorstel. Ik denk dat iedereen weer te vroeg juicht en niet goed leest. En wat te doen met de bedrijven die juist onder hun referentie leveren en dus meer liters mogen leveren, die vergeten we maar even voor het gemak.

 • .....

  @lauwen wel eens van verleasen gehoord?

 • rmw

  @abjongeneel, Jij komt schijnbaar zelf je afspraken ook nooit na? triest hoor...

 • Weerkundige


  vorgjaar begonnen ze ook over vet cor wat is daar van terecht gekommen dit is weer dode mus zeg ik je

 • lauwen1

  .....21:39
  Ik bedoel onder hun vetreferentie leveren en dus meer liters leveren dan hun quotum.

 • koeien10


  dijksma is altijd te laat met vooral duidelijke regels vorig jaar ook al met haar 80%grasland eis bij derogatie.nu weer met vetcorrectie en in drie jaar betalen van eventuele melkquotumoverschrijding.

 • Ishtar


  <em>Zou bizar zijn, en wordt steeds duidelijker dat een NZO en LTO gewoon als het hen uitkomt de regels gaan veranderen omdat een paar grote spelers klagen.</em>
  <em>Een paar grote jongens klagen, dus cda en rep en roer.</em>
  <em>Raar toch?</em>
  <em>Hoe leg je dit uit aan een hele oprechte sector en waar leden niet het quotem hebben overschreden?</em>
  <em>Niet dus, maar daar heeft lto en cda lak aan..........</em>
  <em>Vreemde belengenbehartigers heeft de sector, vandaag zus, morgen zo......</em>
  <em>En overmorgen weer zus als het ze uitkomt.</em>
  <em>Een Europees landbouwcommissaris die hier mee instemt, zou bizar zijn.</em>

 • Trot

   opdoeke die regel neven gewoon betalen zo als ooit bij het volle verstand is afgesroken ENmet veel gemor is gebeurd

 • vandenbrand

  # 33 en 34  het zijn vooral ook andere litstaten die ook klagen, en wat moet er betaalt worden als de eeg geen kosten heeft. er zijn geen boter-melkpoederbergen meer(kosten). de eeg hoeft toch niet de geschiedenis in te gaan  als zakkenvullers? daar komt bij dat de boeren in  italie bijna nooit betalen. een ding is zeker zo komt het geld direct bij de boeren. buiten andere regelingen waar veel teveel aan de strijkstokblijft hangen.

 • Foxxy

  zit hier een boer in de buurt, die melkt er 6 ton overheen!  Mooie meevallers voor m! Nam wel groot risico, maar t mag ook wel eens meezitten! 

 • Jaap39

  Zou bizar zijn indien mevrouw Dijksma hiermee in zou stemmen.
  Indien ze door correct te onderhandelen flink ruimere derogatie weet klaar te spelen, voor een langere periode dan.... 
  Geven en nemen in dit geval?

 • bert bert


  De vrijstelling is alleen om die melkprijs laag kunnen te houden ,banken en multnatinals doen er hun profijt aan ;en laat die stomme boer maar melken .Of beter gezegd laten we de boer maar uitmelken

 • Mozes

  Iedereen weer met beide benen op de grond.
  Het bericht van vorige week verbaasde mij ook al. Het is juridisch zeer risicovol om vlak voor het eind van de superheffing de regels nog te veranderen. 

 • alco1

  Het was ook risicovol om 'eyes for animals' hier een podium te geven.

 • vandenbrand

  gewoon kaas gaan maken kun je na april vrij verkopen zonder heffing

 • 8980zand

  afromen zoals in

 • Mozes


  @Alco #40, dat is helemaal geen risico: die kunnen wij prima van weerwoord voorzien. 

 • alco1

  Gelukkig was 'boerderij .nl' wijzer.

 • Jan van het Zand


  Oei, oei, stunten met melk in Brussel....
  De niet-melkveehouders zien dat voortrekken van de melkveehouders al tientallen jaren met lede ogen aan... En in die tientallen jaren is er nog steeds niks veranderd. Ze blijven de melkveehouders pamperen....
  Als melkveehouder is dat natuurlijk wel prettig.

 • cornelis 22

  Iedr jaar vlak voor verkiezingen heb je dit soort geo.h. komt nooit iets van terecht die honderden miljoenen zijn al lang uitgegeven aan de meest onzinnige projecten in corrupte landen. 

 • koeien10


  melkveehouders hoogmoed komt ten val na 1-4

 • koestal

  In Vlaanderen romen de boeren de melk af en bewaren dit tot 1 april in de diepvries

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.