Rundveehouderij

Nieuws 5515 x bekeken 19 reacties

Flynth: jaarwinst in 2014 €14.000 lager

Arnhem – Melkveehouders verdienen in 2014 gemiddeld €14.000 minder dan in 2013. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van Flynth van 800 melkveebedrijven.

Er kan nog een kleine correctie volgen voor de maand december en de nog te ontvangen nabetaling melkgeld.

De bruto marge is in 2014 gestegen van 21,45 naar 21,62 cent per kilo melk. Op bedrijfsniveau betekent dat een toename met €8.000. De melkproductie over 2014 is ruim 30.000 kilo (+3,7 procent) hoger dan de productie in 2013. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft voor privé, aflossingen en reserveringen is €4.800 hoger dan een jaar geleden. Het eerder uitbetaalde bedrag van 0,825 cent per kilo melk (voorlopig nabetaling) in september 2014 trekt de geldstroom ook omhoog.

De uiteindelijke marge per kilo melk daalt van 6,2 naar 3,5 cent. Voor het jaar 2015 verwacht Flynth door een fors lagere melkprijs (-8,7 cent) zelfs een negatieve marge.

Gemiddeld was in de periode 2010-2014  13,6 cent per kilo melk beschikbaar voor privé, aflossing en reservering. Normaal gesproken is gemiddeld minimaal 9 cent nodig voor de netto privé-onttrekkingen en aflossingen. Daarnaast betalen melkveehouders de vervanging van machines (2,5 cent per kilo melk) vaak uit de lopende rekening zonder aanvullende financiering.

De verwachtingen voor 2015 zijn weinig rooskleurig. Flynth prognotiseert met een gemiddelde melkprijs van €0,33 (inclusief nabetaling en weidepremie) en een uitbreiding van de melkproductie met 8 procent per bedrijf. Verder zijn de bedragen van veeverkopen, uitkering toeslagrechten, superheffing, lease, verlease, pacht, rente, betaalde arbeid en aankoop ruwvoer aangepast. Het bedrag dat uiteindelijk gemiddeld overblijft voor privé, aflossing en reservering komt in deze prognose voor het 2015 gemiddeld uit op een bedrag van 4 á 5 cent per kilo melk, gemiddeld drie tot 4 cent per kilo te weinig om de kosten te betalen. Flynth verwacht dat de eerste bedrijven eind mei een liquiditeitstekort krijgen.

Laatste reacties

 • boertje12345

  Stemmingmakerij. Zal allemaal wel wat meevallen.

 • info36

  Boertje 12345, dat noemen ze ook wel eens de kop in het zand steken.

 • LUCTOR

  Zou wel eens willen weten hoeveel schommeling er tussen deze 800 bedrijven zit dit soort bureaus hebben vaak ook een link met grote beleggers en zoals iedereen weet is grond de enige beleggingsvorm op de langere termijn die rendement oplevert met dit soort berichtgeving is het te proberen om melkveehouders wat in te togen op de grondmarkt.

 • info36

  Alweer iemand die de kop in het zand steekt.

 • koestal

  zuivelcooperatie maakt blijkbaar geen verschil ?

 • mooi wark

  melkprijs gaat alweer omhoog ,nu even een een pas op de plaats dit jaar; geen centje pijn, word alweer geschreeuwd voordat er geslagen word.

 • poldes

  Flynth zegt dat wij de melk bij € 0,33 ruim € 0,04 onder de kostprijs leveren.in 2015

 • mooi wark

  de melkprijs gaat alweer omhoog nu kostprijs nog ietsje drukken en ook dit jaar weer geen centje pijn.
  weer geschreeuwd voordat er geslagen is.

 • jogeeldi

  Mensen mensen al die profeten die brood eten !
  Laten we nu maar rustig door gaan met de kosten zo laag mogelijk te houden dan komt het dit jaar ook weer goed

 • jogeeldi

  Mensen mensen al die profeten die brood eten !
  Laten we nu maar rustig door gaan met de kosten zo laag mogelijk te houden dan komt het dit jaar ook weer goed

 • jogeeldi

  Mensen mensen al die profeten die brood eten !
  Laten we nu maar rustig door gaan met de kosten zo laag mogelijk te houden dan komt het dit jaar ook weer goed

 • poldes

  jogeeldie, en wimb,
  zolang het dag en nacht vriest;
  kun je niet zaaien en poten.
  als je niet zaait en poot zal je niet oogsten.
  wat komt er dan goed?
  3 maal niets.

 • Foxxy

  Stemmingmakerij , klopt !
  Wel een duidelijk positief signaal !
  33 cent is bij 8% productiestijging een te lage melkprijs voor een goed inkomen op gemiddeld bedrijf anno 2015 !
  En natuurlijk : En de boer ? Hij ploegde voort !!

 • Mels

  Als ze uitgeven nou sparen genoemd hadden dan hadden de NL melkveehouders gigantisch gespaard de laatste jaren......kostprijs?

 • Zuperboer

  Ik denk dat ze er niet ver naast zitten. Niet iedereen levert bovendien z'n melk aan FC. SH hakt er ook behoorlijk in en sommige bedrijven betalen vanaf 2012 IB. Dat zijn allemaal 100% uitgavenposten. Euri's die keihard wegvloeien.

 • landboer

  Sommigen betalen IB?

 • Zuperboer

  @landboer, denk dat de meesten nog voldoende weg te schrijven hebben met nieuwe gebouwen. 2009 was slecht dus de meesten zijn pas vanaf 2012 met IB geconfronteerd.

 • 200113528

  Flynth kan voor zijn eigen niet eens een begroting maken. 2012 7 miljoen verlies 2013 zou het verlies kleiner zijn. als 2012 zwarte cijfers waren geweest hadden ze gelijk maar het werd 14 miljoen verlies. ze bakken er dus niets van heb hen ook een x gehad voor een overname het zijn oplichters zonder kennis en prutsers Laat ze eerst de eigen zaakjes regelen. Ze hadden LTO advies ook overgenomen. Nu ze bakken er echt gewoon helemaal niets van. Ik snap niet dat LTO zijn naam ( al is die ook misschien niet heel geweldig) Laat bezoedelen door Flynth de prutsers

 • koestal

  Ze verdienen wel meer ,maar krijgen minder !

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.