RundveeNieuws

Rabo: melkprijs daalt in tweede helft 2014

Utrecht – De zuivelprijzen op de wereldmarkt zullen in de tweede helft van dit jaar een ‘bescheiden’ daling ondergaan. Deze verwachting spreekt de Rabobank uit in zijn kwartaalrapportage voor de zuivel van maart.

Voor de melkveehouderij is dit een ongewenste ontwikkeling, maar voor consumenten in veel importerende landen is dit goed nieuws, zo wordt gemeld.

Vorig jaar en ook nog in de eerste maanden van dit jaar bleef China de dominante importeur van zuivelproducten op de wereldmarkt. Veel andere landen, vooral Venezuela en diverse landen in Noord-Afrika, hadden het nakijken. Zij konden het hoge prijsniveau niet volgen en moesten hun inkopen drastisch beperken. Deels stapten ze ook over tot de aankoop van zuivel met plantaardige vetten. In Venezuela waren de hoge zuivelprijzen mede aanleiding voor sociale onrust. Ook in Algerije gaf het aanleiding tot ontevredenheid, reden waarom het land dit jaar plotseling fors meer melk ging kopen. Als de zuivelprijzen verder dalen – wat de analisten van de Rabobank verwachten, omdat China dit jaar vermoedelijk toch iets minder aan de markt zal zijn – terwijl de melkproductie in onder meer Europa en Nieuw-Zeeland nog wel toeneemt, is dat voor de landen met een beperkt budget goed nieuws. In Europa stijgt de melkproductie die jaar met naar verwachting zo’n 4 procent.

De Rabobank ziet de vraag naar zuivel dus niet dalen, wel de prijzen. In dit scenario is geen rekening gehouden met het eventueel op slot gaan van de Russische markt. Er is weliswaar een politieke crisis rondom Oekraïne, maar tot een verstoring van de handel hoeft dit volgens Rabobank niet te leiden.

Beheer
WP Admin