Rundveehouderij

Nieuws 2752 x bekeken

Schmallenberg bij rundvee in Nederland

Deventer - In Nederland heeft het CVI (Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR) in de afgelopen maanden het Schmallenbergvirus aangetoond bij enkele runderen. Dit wijst er op dat er opnieuw viruscirculatie heeft plaatsgevonden. Recent is ook in Duitsland in een aantal kalveren en lammeren het Schmallenbergvirus aangetoond.

In Nederland werd het virus voor het laatst gedetecteerd eind 2012. Onderzoeken bij vaarzen laten een toename van dieren met afweerstoffen zien.  Schmallenbergvirus-infecties tijdens de dracht kunnen leiden tot de geboorte van kalveren of lammeren met afwijkingen of tot het verwerpen van de vrucht.

Uit de resultaten van onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en CVI blijkt dat het grootste deel van de volwassen dieren antistoffen tegen het Schmallenbergvirus heeft. Steekproef-onderzoek van rundvee, uitgevoerd door GD in de winter van 2013-2014, gaf aan dat rond 80 procent van de volwassen koeien over afweerstoffen beschikt. Deze dieren zullen bij nieuwe viruscirculatie geen afwijkende kalveren krijgen. Dat kan eventueel wel gebeuren bij vaarzen, omdat zij mogelijk nog geen infectie hadden doorgemaakt en daardoor geen afweerstoffen hebben. Ook uit jonge schapen kunnen mogelijk afwijkende lammeren worden geboren. In situaties als deze kunnen veehouders het beste contact opnemen met de dierenarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.