Rundveehouderij

Nieuws 598 x bekeken

Oostenrijk melkt in 2030 20 procent meer

Salzburg - Oostenrijk is misschien niet het eerste land waaraan wordt gedacht voor een forse productieverhoging na de quotumafschaffing. Toch rekent de Oostenrijkse Landwirtschaftskammer op een productiestijging van 20 procent tot 2030. Dit meldt het Oostenrijkse TopAgrar.

Herman Schultes, directeur Landwirtschaftskammer Oostenrijk, stelt dat tegelijkertijd ook de melkprijs tot 20 procent stijgt. Om die extra melk goed te verwaarden moet de export van de huidige 48 procent van de totale melkplas groeien naar 60 procent. Belangrijke afzetlanden zijn Duitsland en Italië. Om in die landen het marktaandeel te vergroten moeten Oostenrijkse zuivelaars voorop lopen, er is volgens Schultes altijd plek voor kwaliteitsproducten op de markt.

Michael Blass, directeur van Agrarmarkt Austria, stelt dat ook de Balkanlanden kansvolle afzetlanden zijn. Ondanks dat China met toenemende import interessant lijkt, moet Oostenrijk zich volgens Blass vooral richten op de buurlanden.

Oostenrijkse melkveehouders sorteren in ieder geval al voor op een productieverruiming. Uit actuele berekeningen van de Landwirtschaftkammer blijkt dat Oostenrijk afstevent op een record superheffing, bijna een verdubbeling van de superheffing van 2013/2014. Over het laatste quotumjaar moet €25,6 miljoen betaald worden. Schultes becommentarieert de superheffing als volgt: "Met quotumoverschrijding is het net als met seks voor het huwelijk; zeer interessant, zeer begeert maar ook zeer problematisch".

Of registreer je om te kunnen reageren.