Opfokstal altijd in één keer vol met Duitse nuka s RundveeFoto

Opfokstal altijd in één keer vol met Duitse nuka‘s

Rosémester Esselink haalt zijn nuka’s het liefst uit de Duitse deelstaten Thüringen en Saksen, waar sneller grote koppels gemaakt kunnen worden.

Esselink haalt elke 7 weken zijn 225 benodigde nuka's bij voorkeur uit Thüringen en Saksen. Maar dat lukt niet altijd. In zijn stallen staan nu ook kalveren uit Noord-Duitsland. De reden: er zijn altijd pieken in de vraag naar nuka's.

Mark Esselink (45) zit met zijn ouders Reint (76) en Anneke (73) in het Gelderse Borculo in maatschap. Die maatschap heeft een rosékalverbedrijf met capaciteit voor 1.350 kalveren en 26 hectare land. De rosés worden boven de 8 maanden afgemest. - Foto's: Joris Telders

Een fraai overzicht van het bedrijf. Links bevinden zich vier afmeststallen en de maiskuil, rechts het woonhuis, een tussenstal, de voersilo's en een opfokstal. Voorheen was dit een gemengd bedrijf. Tot 2012 hield de maatschap ook nog fokzeugen.

De opfokstal. Esselink werkt niet volgens het all in/all out-principe, maar per stal. Maar omdat elke stal 1 leeftijdsgroep kent, is de ziektedruk toch laag. Deze werkwijze heeft ook een voordeel: bij de opstart is geen te groot koppel nuka's nodig.

Per keer heeft Esselink 225 nuka's nodig. Dat werd in Nederland steeds lastiger. Toen de rosémester nog geen Duitse kalveren importeerde, kreeg hij zijn nuka's bij de opstart vaak op 2 of 3 verschillende momenten in de week. Dat was verre van ideaal.

In 2008 gooide Esselink het roer om. Op advies van een collega-rosémester die zijn nuka's uit de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen haalde. Hij kreeg koppels kalveren wel in één keer en noteerde ook een hogere gezondheidsstatus.

Esselink haalt nuka's nu al 10 jaar uit Duitsland. Elke 7 weken draait hij door en heeft hij nieuwe kalveren nodig. Dat lukt vaak in één keer met nuka's uit Thüringen en Saksen. De Oost-Duitse dieren op deze foto zijn net 8 weken oud.

Een overzicht van 3 van de 4 afmeststallen op het erf. Dit zijn de jongste gebouwen op het erf. Ze zijn in de periode 2008-2016 gebouwd.

Esselinks vaste handelaar haalt wekelijks zo'n 600 zwartbonte kalveren uit Thüringen en Saksen. Ze worden elke dinsdag verzameld. Ze komen uit een vaste pool van 60 grote veebedrijven met elk meer dan 400 melkkoeien en gaan naar één verzamelplaats.

Per Oost-Duits bedrijf kan deze handelaar vlot 10 nuka's ophalen. In Nederland zijn dat er vaak maar 2 of 3 per bedrijf. Hier is het lastiger om grote koppels te maken. Ook zitten er Nederland vaker kruislingen of 'blauwen' tussen, stelt Esselink.

Op de Duitse verzamelplaats controleert een dierenarts de nuka's dezelfde dinsdagavond nog. Zo kunnen de kalveren uit Thüringen en Saksen diezelfde dag nog op transport naar Nederland. Dat is ook beter voor de diergezondheid.

De Oost-Duitse herkomst blijkt uit de oormerken. De nummers van de kalveren die met 12, 14 of 16 beginnen (bovenkant oormerk), wijzen op Thüringen en Saksen.

Nuka's uit Thüringen en Saksen hebben als voordeel dat de gezondheidsstatus erg hoog is. Alle dieren zijn IBR- en BVD-vrij. Ook worden ze streng gecontroleerd op salmonella. Een Duits veebedrijf dat dit niet goed op orde heeft, gaat direct op slot.

De hoge gezondheidsstatus ziet Esselink ook terug op zijn eigen bedrijf. Tot 2008 zat de dierdagdosering altijd boven de 10, maar nu is dat hooguit 8. De uitval daalde van bijna 3 naar 1,5%. Volgens Esselink is de herkomst hier onder meer verantwoordelijk voor.

De Oost-Duitse kalveren zijn zeker niet goedkoper dan elders in Duitsland of in Nederland; de grote koppels in Thüringen en Saksen zijn bij meer handelaren in trek. Maar de nuka's zijn gemiddeld wel 1 tot 2 kg zwaarder: 52 tot 54 kg.

De mais ligt in de kuil. Esselink voorziet met ruim 20 hectare maisland voor de helft in de maisbehoefte op zijn bedrijf. De andere helft van de mais moet hij aankopen.

Tussen de opfokstal en de tussenstal (achter de silo's) staan de voerbunkers en -silo's. Esselink werkt met grondstoffen zoals raap- en sojaschroot, mais- en tarwemeel, maar ook palmpitschilfers.

Beheer
WP Admin