Pluimveehouderij

Nieuws 2288 x bekeken

Efsa doet onderzoek naar vogelgriep

Parma - De Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa kijkt in opdracht van de Europese Commissie naar de introductie van de nieuwe vogelgriep (H5N8) in Europa.

De Europese Commissie heeft gevraagd om een snel wetenschappelijk advies, waarbij wordt ingegaan op de mogelijke volksgezondheidsaspecten en de routes waarlangs het virus in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk terecht is gekomen.

Doel van het onderzoek van de Efsa is kennis te vergaren die kan bijdragen aan de diergezondheid en het dierenwelzijn. De Efsa heeft eerder risico-analyses gemaakt naar aanleiding van de uitbraak van eerdere griepvirussen bij pluimvee. Toen werden aanbevelingen gedaan om de risico's van insleep te beperken. Een van de afspraken was om stelselmatig onderzoek te doen bij wilde vogels, om een eventuele bedreiging tijdig te zien aankomen. Britse deskundigen hebben tijdens het overleg tussen Europese veterinairen laten zien dat de monitoring onder wilde vogels te kleinschalig is om erop te kunnen vertrouwen.

Tot nu toe zijn er geen meldingen van besmettingen met het virus bij de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.