Mechanisatie

Nieuws 7993 x bekeken 8 reacties

Inval in Duitse agrohandel wegens verdenking op 'tractorkartel'

De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, verdenkt de grote agrohandelsbedrijven ervan onderling afspraken te maken over de prijzen van landbouwmachines.

De autoriteit blijkt op grond daarvan vorige week een inval te hebben gedaan bij deze bedrijven, waaronder BayWa en Agravis. BayWa heeft verklaard bij de opheldering van de verdenking volledig mee te zullen werken. De verdenking betreft niet alleen de afstemming van de prijzen van machines en tractoren, maar ook van reserveonderdelen en reparaties. Vorig jaar maart deed het Kartellamt ook al een inval bij agrohandelsbedrijven. Toen ging het om de prijzen van gewasbeschermingsmiddelen.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  En zo worden we aan alle kanten uitgekleed!!

 • agratax(1)

  @maatje 1904. Je wordt tot op het bot uitgekleed, daar kan geen Kartelambt iets aan veranderen. Alle software in je machines geniet wettelijke bescherming en zonder deze software werkt je machine niet of lopt je motor niet. Dus de machine is en blijft in wezen eigendom van de producent. Je mag hem leasen en (laten) onderhouden tegen zijn voorwaarden.

 • koeboertje

  zuinig zijn op je machines en trekkers waar nog geen software inzit, en die je met een nijptang en schroevendraaier kunt repareren

 • debuurte

  Dus koop je gewoon een Zetor.

 • Sylke

  @ agratax,
  Helemaal mee eens en inderdaad zuinig zijn op je software vrije machines en trekkers

 • geen boer

  @agratax deze discussie hebben we al eens eerder gehad, volgens mij haal je de technische begrippen software en firmware door elkaar. Het is allebei programmacode, maar firmware dient uitsluitend ter functionering van allerlei bijbehorende hardware, van sjoemeldiesel en telefoontoestel tot tandenborstel en cv thermostaat, terwijl software in wezen een platform-onafhankelijk programma is om wat dan ook uit te voeren, bijvoorbeeld een managementprogramma.
  Die mogelijke licentievoorwaarden gelden uitsluitend voor software, er is geen enkele rechter waar ook ter wereld die het eigendomsrecht van firmware betwist, aangezien dit integraal onderdeel van bepaalde hardware is, noodzakelijk voor het functioneren, en ook niet vrij vervangen kan worden door een ander fabricaat.
  Wellicht wordt het hier en daar geprobeerd, maar ik heb nog nooit gehoord dat een rechter hierin meeging.

 • pinkeltje

  Maakten boeren ook maar eens wat meer afspraken met elkaar. Als een stuk of wat grote spelers een belangrijk deel van de markt in handen hebben hoef je toch niet te verwachten dat die dan aan bodemprijzen die markt gaan bedienen? Het lijkt alsof de politiek verwacht dat bedrijven in de weer zijn om de klanten zo goedkoop mogelijk te helpen? Zou mooi zijn als het waar was.

 • vink

  Kunnen boeren ook. Hebben we lto,etc. toch voor ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.