Mechanisatie

Nieuws 1660 x bekeken

Fedecom vreest miljoenenschade mechanisatie

Nieuwegein – Fedecom denkt dat de Russische boycot van landbouwproducten uit Nederland de Nederlandse mechanisatiebranche zeker €120 miljoen kost.

Directeur Gerard Heerink noemt dit "een zeer voorzichtige schatting". De brancheorganisatie voor producenten en importeurs van machines pleit voor steun aan boeren en tuinders.
Rusland heeft geen importbeperkingen ingesteld voor landbouwmachines. Rusland was volgens Heerink echter al een uiterst lastige markt, met importquota en relatief hoge heffingen. "Daar komt bij dat door de Oekraïne-crisis de Russische roebel onder druk staat. Hierdoor kunnen afnemers in Rusland onze producten minder makkelijk betalen."
Ook zien leveranciers dat het steeds moeilijker is om exportfinanciering rond te krijgen. Banken in de EU zijn terughoudend terwijl Russische banken deels onder een Europese boycot vallen. "Het grootste effect is echter hier in Europa voelbaar. Door de Russische importstop ontstaat prijsbederf en dus kan de omzet zomaar 4 procent dalen."
Heerink heeft verkennend contact gehad met brancheorganisaties voor de mechanisatiesector in andere landen. Het liefst ziet hij één Europees geluid. De Europese mechanisatiesector is de grootste in haar soort wereldwijd. Met name Duitsland is thuisbasis van een aantal grote machinebouwers die in Duitse media ook al hun vrees toonden.
"Het zal misschien niet makkelijk zijn hierover Europees overeenstemming te krijgen maar ik ben het met werkgeversorganisatie VNO-NCW helemaal eens. De directe schade lijkt wel beperkt maar de indirecte schade laat de rekening snel oplopen. Je kunt ondernemers niet vragen hierop voorbereid te zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.