AlgemeenNieuws

Oeso deelt schouderklop uit over waterbeleid

Den Haag – Oeso meent dat het Nederlandse waterbeleid toekomstbestendig is. Tegen relatief lage kosten zorgt de overheid voor veilig, goed en voldoende water. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) verrichtte onderzoek op verzoek van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz en de Unie van Waterschappen.

Schultz toonde zich maandag trots over het oordeel van Oeso. Ze heeft de ambitie dat Nederland in 2050 nog steeds ‘het boegbeeld op het gebied van water is’. Dat vergt volgens de minister wel de nodige investeringen.

Oeso heeft ook kritiekpunten. Zo zou het toezicht op het waterbeheer beter moeten. De waterschappen verzetten zich bij monde van voorzitter Peter Glas tegen die stelling. ,,We hebben de eigen besturen die ons controleren, de provincies, het Rijk, de Tweede Kamer, rekenkamers en de Ombudsman. Als er aan één ding in Nederland geen gebrek is, dan is het aan toezicht.” De Oeso-onderzoekers plaatsen ook een vraagteken bij de waterkwaliteit. Glas had meer oren naar die bewering. Schoon water, zo zei hij, blijft onderwerp van studie.

Oeso verdiepte zich grondig in de Nederlanders en constateerde dat zij amper weten wat de risico’s op overstromingen zijn en wat nodig is om hen met droge voeten te laten rondlopen. Dit ‘gebrek aan waterbewustzijn’ kan het draagvlak voor investeringen in dijken, duinen en dammen ondermijnen, waarschuwen de onderzoekers. Schultz is van plan iedereen in Nederland informatie en tips te sturen over de persoonlijke situatie wanneer het aankomt op waterrisico.

Zij liet maandag meteen weten dat ze voorlopig niet toornt aan het aantal van 23 waterschappen, een plan dat bij de totstandkoming van het regeerakkoord was besproken. Dit voornemen hangt samen met het plan van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om te komen tot vijf provincies. Hij heeft inmiddels laten weten dat die beperking niet zijn prioriteit heeft. Schultz vindt dat prima en is niet van zins te morrelen aan het instituut van de 23 waterschappen dat goed functioneert.

Beheer
WP Admin