Gestunt met vlees: onder meer 50 hoogleraren hebben er een petitie tegen getekend.<em> <br />Foto: Joris Telders</em> AlgemeenOpinie

‘Hoogleraren als weinig indrukwekkend actiemiddel’

Vijftig hoogleraren hebben een petitie van Wakker Dier getekend tegen de kiloknallers. De actiegroep heeft hiermee een publicitair succesje geboekt. Maar wat zegt het?

Wie zijn woorden kracht wil bijzetten, onderwerp doet er daarbij niet toe, doet een belrondje langs de universiteiten. Daar zitten dik over de 5.000 hoogleraren. Intelligente, betrokken mensen, niet gespeend van geldingsdrang. Voor een beetje spindoctor is het succes verzekerd.

Hoogleraren over vluchtelingen, schaliegas en nu kiloknallers

Dus tekenden onlangs meer dan honderd hoogleraren een manifest voor vluchtelingen en tegen het sluiten van grenzen. Iets langer geleden uitten 55 hoogleraren zich tegen de kolencentrales. Even daarvoor klommen er 55 in de pen tegen schaliegaswinning.

Iedere hoogleraar voor zich spreekt al met het gezag van de Wetenschap. Laat staan als je er tientallen tegelijk achter je kunt laten scharen. Dat maakt meer indruk dan duizenden demonstranten op straat. Vreemd is het wel. Voor een wetenschappelijke discussie horen de aantallen er niet toe te doen. Bovendien: onder deze 55 hooggeleerde Wakker Dier-sympathisanten zit een flink aantal van wie de expertise niet verdergaat dan het feit dat ze zelf vegetarisch eten. Ze hebben wel die titel maar niet de kennis van zaken.

Het publiek word bespeeld met De Hoogleraren

Het publiek wordt bespeeld, alles draait om symbolen: De Hoogleraren tegen De Supermarkten over De Kiloknallers. Een vergaande versimpeling die wetenschappers eigenlijk onwaardig is.

Beheer
WP Admin