Commentaar

1600 x bekeken 12 reacties

Geen gerommel in de bodem

In Duitsland, vlak over de grens bij Enschede, voltrekt zich een olierampje. Er borrelt ruwe olie op uit de grond.

Er is nog onderzoek gaande, maar hoogstwaarschijnlijk komt het uit een grote ondergrondse voorraad die in oude zoutmijnen is aangelegd als strategische reserve. Een andere, minder aannemelijke verklaring zou een lek in een ondergrondse pijplijn kunnen zijn. Hoe het ook zij, boeren in het gebied hebben er als eerste last van, er is zelfs al vee dood.

Dit najaar, zo is de bedoeling, gaat ook aan de Nederlandse kant van de grens olie de grond in. Nu gaat het om dieselolie, op te slaan in zogeheten zoutcavernes. De voorbereidingen hiervoor zijn al bezig, de MER-procedure is zelfs al doorlopen. Tijdens die procedure betoogde AkzoNobel, het bedrijf dat eerder het zout uit de grond haalde, en nu graag een andere bestemming vindt voor de holtes in de bodem, dat er in Duitsland al veel ervaring is met veilige opslag.

Het is elke keer hetzelfde verhaal. Belanghebbende deskundigen verkondigen met veel wetenschappelijk aplomb hoe veilig het is wat ze van plan zijn. Evenzo bij de gaswinning, bij de ondergrondse opslag van CO2, waartegen de burgerij te hoop loopt of bij de schaliegaswinning. Ooit werd zelfs met eenzelfde stelligheid verkondigd dat zoutkoepels ideale plekken zijn voor de opslag van radioactief afval.

Het wordt steeds duidelijker: gerommel in de bodem brengt weinig goeds.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  enkele mensen vullen hun zakken, en het gros van de mensen kost het geld, of blijven met de rotzooi zitten.

 • agratax2

  Het wordt steeds duidelijker dat er een eind is aan onze economisch groei model. Misschien zijn we aangekomen op het punt van No-Return wat betreft de overbevolking van de aarde. Het gaat dan niet over voldoende voedsel maar over voldoende ruimte om al de mensen een -rijk- leven te geven.

 • pinkeltje

  Je zou eerder denken aan een lekke olieleiding dan dat de olie uit een zoutcaverne zo massaal omhoog komt. Dat spul zit een kilometer diep onder de grond. De enige manier om de olie 'vanzelf' naar de oppervlakte te krijgen zou zijn door de caverne samen te knijpen zoals je een plastic fles leeg knijpt. Spontaan een kilometer omhoog kruipen kan ik me niet voorstellen. Die zoutlagen zitten er al een aantal miljoenen jaren en zijn zo stabiel als het maar zijn kan. Maar toch, de vervuiling is niet al te mis. Punt is natuurlijk dat je een kilometer onder de grond er ook niet echt lekker bij kunt om eens te kijken hoe het er daar beneden precies uitziet. In ieder geval voorlopig voor de vermeende deskundigen genoeg stof tot nadenken.

 • Matthijs Verhagen

  Ondergrondse opslag van het mestoverschot is ook wel een goed idee. Als petrochemisch afval al oke is, dan lijkt me een natuurproduct als mest toch geen probleem? Even een sluitende MER-rapportage erbij, en als er in de toekomst een mineralentekort is pompen we het gewoon weer op. Mestverwerking 3.0

 • reiziger

  Diesel met hoog zout gehalte lijk mij zeer slecht voor iedere motor of is dit de winter diesel 4.0

 • ed12345

  Dit is een ramp ook het drinkwater in de verre wijde omgeving raat aangetast

 • reiziger

  2015 alleen europese diesel opslagen kiwa keur geld alleen voor landbouw zeker 100 mlj lieter zo in de grondpompen is legaal met een mer wat een ziek europa

 • gerard364099

  en dan zeuren over teveel stkstof en fosfaat in de grond m a w geen rommel in de grond stoppen bokt altijd terug

 • farmerbn

  Mest diep onder de grond opslaan en hopen dat er steeds een beetje aan de oppervlakte komt. Goedkopere opslag en uitrijden bestaat niet!

 • agro1

  ik ga een groot geheim verklappen: olie drijft op water!!!!! er is zout uitgehaald en olie terug ingedaan, er is dus een uit- en ingang. ook lopen er door die zoutformaties zeker kleine en wellicht ook grotere breuklijnen, zoals in elke geologische laag. alles 'beneden' is verzadigd met water, zout water is zwaar, dus blijft wel beneden. olie daarentegen wil naar boven en heeft vrijwel zeker een groter of kleiner piepgaatje gevonden. gaatjes waar iets doorstroomt worden groter. die 500 l/dag is nog maar het begin en als ze er accuut alle olie uithalen, is er nog voor jaaaaaaren onderweg. volop vreugde dus, leve de Wissenschaft und ciolos boppe!!!!

 • Jan van het Zand

  Agro 1 is degene die nadenkt. De Grolsch pompt water op van beneden de zoutlagen of er tussen in Boekelo. Dus, er zit water op grote diepte tussen en of onder de zoutkoepels/-lagen. Dat vertelde de aardrijkskundeleraar al in de jaren 70 tegen zijn leerlingen. Tja, lekke zoutkoepels, daar kan water instromen onder hoge druk afkomstig uit hoger gelegen gebieden. Want het water stroomt ook in de grond van hoog naar laag. En olie drijft op water, omdat het soortelijk gewicht van olie lager is dan dat van water. En zo kan er door aanvoer van water onder druk stromend in de zoutkoepel de olie omhoog worden geduwd.

 • koestal

  Hebben ze nog niks geleerd van de vuurwerkramp in Enschede ? wat er weer van alles mis kan gaan ?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.