Akkerbouw

Nieuws 5178 x bekeken

Schade door noodweer in Nederland en Duitsland

Nederlandse en Duitse boeren hebben schade geleden door het noodweer. Schimmelziekten liggen op de loer.

Plaatselijk heeft de neerslag van maandag overlast veroorzaakt in de akkerbouw, maar van veel schade is over de gehele linie ogenschijnlijk geen sprake. Door het warme weer en de neerslag liggen schimmelziekten als phytophthora en meeldauw op de loer.

Schademeldingen

Een dag na de hevige hoosbuien kan de balans worden opgemaakt. De Nederlandse verzekeringsmaatschappijen ontvingen dinsdag in totaal 78 schademeldingen uit de agrarische sector. Vooral boeren in de provincies Drenthe, Groningen, Zeeland en de regio zuidoost Nederland zijn getroffen door hagel, bliksem en zware regenval. Met name akkerbouwers melden gewasschade in uien, suikerbieten, aardappelen en mais. Het schadebedrag is nog onbekend.

Tarwepercelen plat

Just Hamming, productmanager bij Crop Solutions, heeft niet de indruk dat er veel schade is ontstaan. "Incidenteel zijn er zeker problemen en ik zie dat delen van tarwepercelen plat zijn gaan liggen, waar ganzenvraat een bijkomend risico is, maar van heel grote schades is volgens mij geen sprake."

Lokaal 60 millimeter

De meeste regen viel in een strook van zuidwest naar het oosten van Nederland. De hoeveelheid neerslag die is gevallen varieert heel sterk. "In Zeeuws-Vlaanderen zijn er gebieden waar 60 millimeter is gevallen. Dat kan hier en daar tot zuurstofgebrek hebben geleid en dat kunnen we later in het seizoen gaan terug zien in de vorm van stikstoftekort. Een monsternemen is verstandig, dan kun je bijsturen."

Delphy-adviseur Frank Duijzer denkt dat het water goed weg kan omdat het op veel plaatsen droog was. "Hier in de Biesbosch is 30 tot 35 millimeter gevallen, dus dat valt wel mee."

Hamming verwacht de komende 14 dagen meldingen van phytophthora in aardappelen. "Zonder bescherming gaat het mis. Een beslissingsondersteunend systeem geeft aan wanneer beschermen nodig is."

Een bui doet stof opwaaien boven een graanveld vlakbij Petersdorf in het noordoosten van Duitsland.
Een bui doet stof opwaaien boven een graanveld vlakbij Petersdorf in het noordoosten van Duitsland.

Ravage in Duitsland

Noodweer in Duitsland heeft in de akkerbouw afgelopen zondag grote schade aangericht. Dat blijkt uit het aantal schadegevallen dat maandag bij alleen al de grootste landbouwverzekeraar, Vereinigte Hagel, werd gemeld.

De met de schade gemoeide verzekeringssom bij deze maatschappij bedraagt tot dusver €25 miljoen, maar zal verder oplopen omdat de boeren tot vier dagen de tijd hebben om zich te melden.

12.000 hectare in Duitsland getroffen

De getroffen oppervlakte omvat tot nu toe 12.000 hectare met praktisch alle akkerbouwgewassen van wintergraan tot mais, bieten en koolzaad, aardappelen en veldbonen. Het noodweer trok van het Sauerland naar het oosten en verder naar het zuiden en kostte 3 mensen het leven.

door Petra VosEsther de Snoo en Wim Verseput

Of registreer je om te kunnen reageren.