Akkerbouw

Nieuws 1673 x bekeken 5 reacties

'Overheid houdt puur plantaardige olie tegen'

Amsterdam – Het beleid in Nederland houdt een grootschalig gebruik van puur plantaardige olie (PPO) tegen, terwijl de energie-efficiëntie hoger is dan bij fossiele diesel.

Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in een rapport over PPO. Volgens de onderzoekers is er kritiek op het gebruik van biobrandstoffen. Het zou concurreren met de voedselproductie en de milieuwinst zou betrekkelijk klein zijn. De onderzoekers stellen dat deze kritiek niet opgaat voor PPO, als dat in Nederland regionaal wordt geproduceerd uit koolzaad. Het grootste struikelblok is dat de markt voor PPO als brandstof nog ontwikkeld moet worden. De Nederlandse overheid trok het belastingvoordeel in, voordat een afzetmarkt was opgebouwd.

De onderzoekers constateren dat de overheid een korte termijn beleid voert, net als de grote oliemaatschappijen. Beide willen de energievoorziening in eigen hand houden, terwijl PPO lokaal kan worden geproduceerd. De overheid krijgt veel inkomsten uit accijns op fossiele brandstof. Op de lange termijn levert toepassing van PPO echter veel voordelen op, omdat het een duurzame bron van energie is. De onderzoekers noemen Duitsland en Zweden als voorbeeld van landen die een beter beleid voeren wat betreft biobrandstof.

Laatste reacties

 • info36


  <em>Dit is wat ik al jaren roep.Ook heeft Shell veel invloed op de overheid.</em>

 • agratax2

  Wat let de boer om zijn eigen PPO te maken. Zijn voorouders maakten ook hun eigen energie in de vorm van gras en haver voor de paarden. Laat de boer wel eerst rekenen wat PPO kost aan gedorven inkomsten uit handelsgewassen en productiekosten, zo kan hij bewust kiezen tussen bv. suikerbieten of koolzaad telen en diesel kopen of eigen PPO gebruiken..

 • Jan van het Zand

  Al dat geroep om verbetering van het milieu, natuurbevordering, welzijn dieren...... ga zo maar door...... het kan de overheid geen barst schelen......  het gaat om het geld...... 

  Nog steeds is er in al die eeuwen niks veranderd. Wel de poppetjes.

  De Shell: Als wij de mensen dom houden en onwetend...... zorg jij er dan voor dat ze arm blijven Overheid..... dan kunnen we samen leuke tijden beleven......

 • Spruit12

  De overheid meet weer eens met twee maten. Biobrandstoffen zouden concurreren met voedselproductie, terwijl er wel op grote schaal landbouwgrond uit productie wordt genomen voor natuur. In de toekomst hebben we meer aan voedsel en brandstof dan aan een stuk bos of moeras. Maar helaas we hebben de overheid nog niet kunnen betrappen en een goed lange termijn inzicht.

 • gubbe

  De Overheid beloofd energie onafhankelijker te willen zijn, maar ze wil er wel aan blijven verdienen. In Duitsland is nu voor de agrariërs een groot programma opgestart om 10.000 tractoren aan te passen op PPO. In Beieren is men al begonnen. De boer krijgt tot Euro 7.500,-- subsidie voor de motor aanpassing en behoeft geen accijnzen meer te betalen. 
  De Duitse boer krijgt dus een concurrentie voordeel op zijn Nederlandse collega, die 'op zijn eigen terrein en land ' accijnzen op PPO moet betalen, om voedsel voor de bevolking veilig te stellen. TRactorfabrieken zoals John Deere, Fendt/Deutz leveren nu al dual-fuel motoren af fabriek, die én op PPO én op diesel kunen rijden in elke willekeurige samenstelling.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.