Akkerbouw

Nieuws 1412 x bekeken 3 reacties

McDonalds wil geen GMO-aardappel

Washington – Fastfoodketen McDonald's wil geen producten verkopen die zijn gemaakt van genetisch gemodificeerde aardappelen. Dat is een tegenvaller voor de Amerikaanse verwerker J.R. Simplot, die twee weken geleden een teelttoelating kreeg voor de Innate-aardappel. Simplot is in de VS de grootste leverancier aan McDonald's.

McDonald's meldt in een verklaring dat het concern in de VS geen producten verkoopt van genetisch gemodificeerde aardappelen. "En we hebben geen plannen om dat te veranderen", schrijft het concern.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA gaf de Innate-aardappel 7 november een teelttoelating. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft genen onklaar gemaakt. Daardoor is de aardappel veel minder gevoelig voor stootblauw. Daarnaast produceert de aardappel geen acrylamide als het aardappelproduct te heet wordt gebakken. Wetenschappers gaan ervan uit dat acrylamide kankerverwekkend is voor mensen.

Simplot vindt dat de consument baat heeft bij deze aardappel, gezien de nieuwe eigenschappen. Maar McDonald's wil er niet aan. Doug Cole van Simplot stelt in het dagblad The Idaho Statesman dat de aardappel veel kans maakt op de markt voor tafelaardappelen. Volgens hem zijn consumenten er gevoelig voor dat de aardappel minder suiker bevat en minder snel het kankerverwekkende acrylamide vormt. Cole wil niet reageren op het besluit van McDonald's. Wel meldt hij dat Simplot dit jaar 160 hectare Innate-aardappelen teelde. Pas vanaf 2016 heeft Simplot voldoende pootgoed beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse fastfoodsector een GMO-aardappel de deur wijst. In 1995 kreeg de NewLeaf-aardappel van agroconcern Monsanto een teelttoelating. Door bacterie-genen in te bouwen, was de aardappel resistent gemaakt tegen de Colorado-kever. Na protesten van consumenten- en milieuorganisaties besloot de fastfoodsector geen GMO-aardappelproducten te verkopen. Monsanto stopte in 2001 met de ontwikkeling van transgene aardappelen.

Laatste reacties

  • agro1

    viva big 'M' , er zijn ook nog verstandige Amerikanen!!!! no GMP Gen Modified Poison. zie het tarwedebacle en monsatan vervolgt ieder, die een door hun besmet gewas heeft. geen fatsoenlijke soy meer op deze aardbol.

  • joohoo

    Hadden ze dat ook maar met het vlees gedaan. De obesitas amerikaan zie je overal.

  • trijnie

    Ik zou er haast toekomen om er eens een patatje te gaan eten.....

Of registreer je om te kunnen reageren.