De voeding van de koe speelt een belangrijke rol in de uitstoot van broeikasgassen, specifiek methaan. Verbeteren van de ruwvoerkwaliteit heeft een gunstig effect op de vermindering van de uitstoot. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Zet stap in methaan via eigen en aangekocht voer en additief

Een hoge kwaliteit ruwvoer is een van de belangrijkste aspecten om snel stappen te kunnen zetten met vermindering van de broeikasemissie. Dat blijkt uit de bijeenkomst van Agrivaknet op De Marke in Hengelo (Gld.). FrieslandCampina betaalt er een toeslag voor.

In de CO2-uitstoot van een melkveebedrijf komt circa 45% uit de voeding van koeien en 30% uit de aanvoer van voer. In de voeding van de koeien is methaanproductie uit fermentatie in de pens de belangrijkste post, zo melden Marcel Gerritsen, ruwvoerspecialist bij Agrifirm en Bertho Boswerger, innovatiemanager bij ForFarmers. Uit cijfers van de KringloopWijzer van bedrijven met de laagste uitstoot blijkt dat deze bedrijven gemiddeld betere kwaliteit ruwvoer hebben, meer mais voeren, een hogere productie per koe realiseren en gemiddeld ook iets intensiever zijn dan de bedrijven die een relatief hogere uitstoot hebben.

Meer melk uit een kilo droge stof ruwvoer verdunt zo de emissie per kilo melk

Het klink ook wel logisch: van een goede kwaliteit ruwvoer kan je harder melken en is een hogere voerefficiëntie haalbaar. Meer melk uit een kilo droge stof ruwvoer verdunt zo de emissie per kilo melk. Om tot goed ruwvoer te komen, is maaien in een wat jonger stadium een van de knoppen om aan te draaien. Dat zorgt voor een hoge verteerbaarheid van de NDF (ruwe celstof), waardoor de koe er meer mee kan. De NDF-fractie zelf zou het liefst dan niet boven 475 gram per kilo droge stof moeten zijn. Gerritsen toont dat het gros van de kuilen daar nog vlot boven zit.

Ook in de aanvoer is nog winst te halen. Voerleveranciers melden de CO2-bijdrage van hun geleverde voeders, zowel mengvoer als enkelvoudige (bij)producten. Zo is er bijvoorbeeld nogal verschil tussen de hoge CO2-bijdrage van de Braziliaanse sojaschroot ten opzichte van de, weliswaar wat duurdere, duurzame sojaschroot die geteeld is zonder ontbossing.

Gebruik van additieven

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om additieven te gebruiken. Priscilla Freke, Solution Manager bij DSM, toonde de kracht van Bovaer, dat bij melkvee rond 30% methaanuitstoot kan verminderen doordat het middel het enzym afbreekt dat verantwoordelijk is voor de methaanvorming. Ook SilvAir, een product van Provimi Cargill, heeft een methaanremmende functie, zo legde Elien Gorrisse, salesmanager bij Provimi uit.

Voor de veehouder is vermindering van de CO2-uitstoot interessant, omdat zuivelbedrijf FrieslandCampina dit jaar start met de beloning van een lage CO2-uitstoot. Die beloning kan oplopen tot 1,5 cent per kilo melk, ofwel zo’n € 15.000 voor een bedrijf dat 1 miljoen kilo melk levert.

Beheer
WP Admin