Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

WUR sluit gebouw waar landbouwbijeenkomst plaatsvindt om protest

De Wageningen University & Research (WUR) heeft het gebouw waar woensdag een voedsel- en landbouwbijeenkomst plaatsvindt gesloten. Bij het Omnia-gebouw, waar de top plaatsvindt, protesteren rond 11.15 uur nog zo’n dertig pro-Palestijnse demonstranten. Eerder op de ochtend was de groep groter.

Een ANP-verslaggever ter plaatse ziet dat demonstranten de ingang van het Omnia-gebouw blokkeren. Bezoekers van de bijeenkomst worden nu naar het Orion-gebouw even verderop gebracht. Daar kunnen ze via een livestream de bijeenkomst volgen.

Veel bezoekers konden het Omnia-gebouw nog betreden en zijn daar nu aanwezig, zegt een woordvoerder van de WUR. Volgens hem kon de bijeenkomst gewoon volgens planning om 10.30 van start gaan. De ANP-verslaggever ziet dat niettemin zeker honderd mensen naar het Orion-gebouw zijn verwezen.

Mondkapjes voor gezicht

Sommige actievoerders betraden het Orion-gebouw. Daar scandeerden ze enkele leuzen, waarna ze na korte tijd het gebouw verlieten en weer naar Omnia gingen. Sommige actievoerders dragen een mondkapje of sjaal voor hun gezicht.

“Zowel de actievoerders als wij willen dat het protest vreedzaam verloopt”, zegt de woordvoerder. De WUR is er daarom niet op uit om de politie in te schakelen.

Huisregels voor actievoerders

Sinds vorige week protesteren pro-Palestijnse demonstranten met tenten bij de WUR. Het bestuur van de universiteit heeft huisregels aan de actievoerders gegeven voor tijdens de acties. “Je mag je mening laten horen, maar nu lijken de regels toch bijna overschreden te worden”, zegt de woordvoerder.

De bijeenkomst van woensdag heet F&A Next, waar investeerders en bedrijven in contact worden gebracht met WUR-start-ups. De actievoerders richten zich onder meer tegen Rabobank, die volgens hen “850 miljoen in bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen” investeert.

Reacties

 1. Dat deze studenten de wereld voor de Palestijnen beter wensen kan geen probleem zijn van wie dan ook. Maar als ze echt zo begaan zijn met het leven van de Palestijnen gaan ze niet naar Palestina om daar de handen uit de mouwen te steken voor de verbetering van de situatie. Vermoedelijk is dat te gevaarlijk, maar ze willen later wl vertellen “Hoe zich hebben ingezet voor de zielige Palestijnen door het normale leven op universiteiten onmogelijk te maken”. Heeft er 1 Nederlander gedemonstreerd toen Hitler Duitsland het leven van de Joden ondragelijk maakte. Nee te gevaarlijk. Nu wensen deze studenten de Joden over te leveren aan de extreme landen in het Midden Oosten voor wie geen betere Joden zijn dan dode. Aan deze wens van de Iraanse en andere Extremistische leiders wens ik geen gevolg te geven. Helaas onze toekomstige Leiders wel.

  1. Nooit vergelijkingen maken met 40-45 , han. Dan ga je je op glad ijs begeven. Denk aan de demonstraties van arbeiders toen.

  2. @Armer : De voorlopers van Hamas werkten tijdens WO2 al samen met Hitler (google maar eens op Amin al-Hoeseinni) om de Joden te vernietigen, het verschil zit hem in de basis: voor Hamas is dat de koran en voor Hitler behoorden joden niet tot het Arische ras maar waren ze een minderwaardige levensvorm (Unmensch). Deze zogenaamde studenten streven uiteindelijk dezelfde doelen na als Hitler, namelijk vernietiging van het Joodse volk.
   Kennis van geschiedenis helpt om het handelen van dit soort bewegingen beter te begrijpen in het juiste perspectief te plaatsen.

  3. @Armer De voorlopers van Hamas werkten in WO2 al samen met Hitler om de Joden te vernietigen (google maar eens op Amin al-Hoesseini), de vergelijking met 40-45 snijdt dus wel degelijk hout. Het verschil zit hem in de basis van het antisemitisme, voor Hamas is dat de koran en voor Hitler het idee dat Joden niet tot het superieure Arische ras hoorden, maar een minder waardige levensvorm waren, Unmenschen. Deze zogenaamde studenten hebben als toegewijde Hamas adepten eveneens als ideaalbeeld een wereld zonder Joden.
   Kennis van geschiedenis helpt om de beweegredenen van bepaalde groeperingen beter te begrijpen en hun handelen in het juiste perspectief te plaatsen.

Beheer
WP Admin