Dion Graus (r) tijdens een commissiedebat. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Wie kent de voorzitter van de landbouwcommissie?’

PVV’er Dion Graus gaf de voorzittershamer van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer woensdag over aan zijn opvolger Max Aardema, ook PVV. Dion Graus loopt vast, zegt hij. Liever zat hij in de oppositie.

De verkiezing van een nieuwe voorzitter van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer is een formaliteit waaraan veel achterkamertjesoverleg voorafgaat. Het voorzitterschap van de landbouwcommissie kan een eervolle klus zijn en je kunt er ook best enige status aan ontlenen. In het verleden zijn min of meer bekende landbouwwoordvoerders voorzitter geweest van de commissie. Denk aan Jaco Geurts (CDA) in het recente verleden of Annie Schreijer-Pierik (CDA) wat langer geleden. Wie nog verder teruggaat, komt uit bij VVD-Kamerlid Piet Blauw, die als voorzitter heel gemakkelijk zijn voorzittershamer even vergat om zijn eigen partijvisie op de voorliggende zaken te geven.

“Wel opletten, niet bij de brandweer”

Deze week koos de nieuwe Kamercommissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een nieuwe voorzitter. PVV’er Dion Graus heeft het een paar jaar gedaan, en eigenlijk tot ieders tevredenheid. Hij maakte elke vergadering wel een kwinkslag naar de een of ander, zoals woensdag nog tegen GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet: “U moet wel opletten, u moet niet bij de brandweer gaan.”

Hij was soms streng voor de Kamerleden, maar wel rechtvaardig en vaak ook coulant. En als hij een conflict zag aankomen, was hij de eerste die voorstelde om onder het genot van een gevulde koek de onderlinge onenigheden bij te leggen.

De uit het Limburgse Heerlen afkomstige Graus zit al bijna 18 jaar in de Tweede Kamer, daarmee is hij een van de senioren in het huidige parlement. Hij wordt gezien als een van de trouwe adjudanten van fractieleider Geert Wilders.

Hij houdt van de Limburgse taal. Toen hij een online vergadering voorzat, waarbij toenmalig Europees Commissaris Frans Timmermans te gast was, hadden de twee Limburgers een hartelijk onderonsje in het Limburgs.

Woensdag voor het laatst

Woensdag hanteerde hij voor het laatst de voorzittershamer. Graus stopt ermee, niet omdat hij geen Kamerlid meer is – hij gaat nog gewoon door. Groen-Links Kamerlid Laure Bromet bedankte Graus met een bos bloemen, namens de gehele commissie. “U was een prima voorzitter met een strakke hand en dat was niet altijd gemakkelijk.”

Graus vond het “heel eervol voorzitter te zijn.” Hij heeft echter ervaren dat het voorzitterschap van de commissie veel werk met zich meebrengt, dat voor de buitenstaander volstrekt onzichtbaar is. Het frustreert hem dat dat niet gewaardeerd wordt. Hij bereidt vergaderingen voor die praktisch niemand volgt. Hij zit urenlang debatten voor, waar hij als voorzitter niet veel meer doet dan de orde bewaren. Hij kan niet even tussendoor een korte inbreng in een andere vergadering doen, zoals andere Kamerleden dat wel doen.

Op de Nationale Politieke Index staat hij op de 143e plek. “Dit werk wordt totaal niet beloond, maar je wordt er wel op afgerekend”, zegt Graus. Hij wil zich nu weer inzetten als dierenambassadeur, binnen en buiten het parlement. Hij merkt op dat hij in de Kamer vastloopt: “Vanuit de oppositie kan ik meer bereiken dan vanuit de coalitie.”