Premium
Vreba, het grootste melkveebedrijf van Nederland met 2.500 koeien, ligt in de clinch met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel. - Foto: Hans Prinsen RundveeColumn

‘Vreba groot, Schermer klein; beide in problemen’

Reacties

  1. @attie, dit zijn franse kengetallen. 1)Bedrijven overnemen going concern voor 1 euro per ltr melk.
    2)EBE ( privé+rente+ aflossing) wordt 33% van de omzet genomen
    3) norm is de helft van de EBE voor bank (rente en aflossen ) in annuiteit dus vast bedrag
    4) aflossen dus binnen 25 jaar
    5) de helft van 33% is dus één zesde van de omzet voor privé.

    1. Ja farmerbn denk ook wel dat je beter in Frankrijk kunt beginnen als jonge boer dan in NL op een landgoed met al zijn mitsen en maren.
      .

  2. De kleine boer zal moeten blijven bestaan door toeslagen en beheers vergoedingen . De grote Vreba is ook niet groot geworden van het melken . We weten allemaal wat er heeft gespeeld en nog speelt . Zaken die niet afgewerkt zijn en worden . Spelen met BV s . . Maar goed de kleine kan het niet rooien en de grote wil gratis fosfaat rechten . Daarmee kun je concluderen dat het mooier lijkt als het is . Mogelijk hebben zij net zoveel bestaansrecht als de kleine boer . Maar via allerhande wegen proberen ze aan rechten te komen zonder er voor te betalen . Zou dit lukken is dit ook een vorm van steun . Dan is de vraag of een overheid of gemeente hierin mee moet gaan . Want kan ook een bodem loze put worden . Daarom laat ze zelf hun broek maar ophouden en niet meer geven als een ander . Anders als het niet uit kan moeten ze maar stoppen .Wat voor de kleine boer geld geld voor hun ook .

  3. Een (jonge) boer met financiering van 1 euro per ltr heeft ongeveer 6 keer zo hoge omzet nodig voor een inkomen. Dus 300.000 euro omzet voor 50.000 euro bruto inkomen. Bij 3.000 werkuren is dat bijna 17 euro bruto per uur. Wil/ moet je een medewerker die ook 50.000 euro kost, dan moet de omzet verdubbelen.

    1. Die euro per liter heeft die jonge boer goed op orde farmerbn als het tenminste in grond/stal zit, maar die 50 op 300 moet veel beter, maar vooruit hij is nog jong…🤔

  4. De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden.
    Te klein (en eventueel biologisch) heeft geen toekomst, dat weet iedereen.
    Om te boeren ben je een bepaalde minimale omzet nodig waaruit de winst komt.
    Duur voer moeten aankopen vanwege de droogte lijkt mij ongeloofwaardig voor een biologisch bedrijf.
    Juist deze bedrijven gaan er prat op dat ze niet droogtegevoelig zijn, dat de planten die bij hun groeien diepe beworteling hebben e.d.
    Als je alleen maar met dubbeltjes werkt vind je nooit een kwartje.

    Wat Vreba betreft is heel agrarisch Nederland inmiddels wel op de hoogte van hun capriolen. Ik ga er van uit de de rechter zijn gezonde boerenverstand gebruikt en niet in de verhalen van innovatie trapt.
    Vreba innoveert alleen om steeds meer koeien te kunnen gaan houden.
    Tot mijn grote verbazing blijken ze ook fosfaatrechten achteraf te kunnen regelen voor jaren die al lang en breed achter ons liggen. Hoogst opmerkelijk.

    De optimale grootte van een melkbedrijf ligt ergens tussen de 100 en 200 koeien.
    Dan kun je optimaal gebruik maken van niet betaalde uren in de avond, nacht en weekends.
    Daarboven wens ik een ieder veel succes met zijn personeel.

  5. Hoe de melkveehouderij in de toekomst zal zijn weet ik niet, wel weet ik dat o.a. in Eemland nog enkele bedrijven zijn en het land in juni deels nog gemaaid moest worden en de Hooikoorts hoogtij vierde. is dit de landbouw van de toekomst, waar het gras bloeit en geen koe in de weide loeit. De stallen die ik zag waren groot of moet ik zeggen heel groot en de melktanks stonden buiten omdat ze binnen te veel ruimt zouden innemen. Ik ken elders in beschermde gebieden ook dit soort stallen en melktanks. Met dank aan de beheersvergoeding en andere steun zijn deze grote bedrijven opgezet en worden nog uitgebreid, omdat de natuurbeschermers meer en meer gronden aankopen en aan “hun” boeren gunnen. moet ik uit deze voordelen conluderen dat Biologische melkveehouderij alleen grootschalig mogelijk is als de ondernemer niet voor > 100 % terug wil naar 1900, toen de boer zijn eigen producten nog via paard en wagen aan de vrouw bracht?

  6. De enigzins grondgebonden bedrijven die jaarlijks kans zien een flink bedrag aan de reserves toe te voegen hebben de beste papieren, zijn lastig uit te roeien..!!

  7. We wensen een leuke stip op de horizon? Als ie niet leuk is niet. Kijk D66 had een stip maar die wilden we niet. Dus niet zeggen dat we een stip op de horizon willen. Zo willen we ook geen nieuw kaninet die de zaken aanpakt. We willen er alleen één die de zaken leuk aanpakt. En dat is juist een probleem. Elk nieuw kabinet gaat de zaken niet leuk aanpakken. Dan maar geen nieuw kabinet. Nieuwe verkiezingen dan maar?

    1. Het zou best leuk zijn als je ook op Boerderij duimpjes uit zou kunnen delen.
      Een duim voor deze nuchtere reactie van mij.

Beheer
WP Admin