Willy van Bakel. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Willy van Bakel overleden

Willy van Bakel is na een kort ziekbed op 61-jarige leeftijd overleden.

Willy van Bakel was de oudste van de drie broers Van Bakel. Samen legden ze de basis voor het grootste melkveebedrijf van Nederland in Vredepeel (L.): Vreba Melkvee.

Daar kwam later Van Bakel Onroerend Goed. Deze onderneming handelde in melkveebedrijven en melkquota. Tevens had dit bedrijf een emigratiebemiddelingskantoor voor boeren die wilden emigreren naar de Verenigde Staten (VS).

Van Bakel Onroerend Goed groeide uit tot een grote handelaar in quota. De activiteiten in de VS, waarbij onder andere melkveebedrijven werden gebouwd voor emigranten uit Nederland, België en Duitsland, waren in de beginjaren succesvol.

In 2009 kwam er een eind aan het succesverhaal in de VS en kon niet meer aan de betalingsverplichtingen worden voldaan. Een deel van de melkveehouders die in Amerika een nieuwe start wilden maken, raakten hun geld kwijt, evenals investeerders die geld hadden geïnvesteerd in melkveebedrijven in de VS.

Einde avontuur VS ‘door kredietcrisis en lage melkprijs’

Volgens Van Bakel waren z’n bedrijven in de VS en vervolgens in Nederland, in problemen gekomen als gevolg van de kredietcrisis en lage melkprijzen. Volgens schuldeisers was er meer aan de hand. Oud-medewerkers in de VS bevestigden dat beeld voor de Amerikaanse rechter en constateerden dat het bedrijf al voor de crisis ontspoord was.

Het leidde tot de ondergang van Van Bakel Onroerend Goed. Schuldeisers die nog geld of melkquotum tegoed hadden van het bedrijf, probeerden tevergeefs sluiting van het faillissementsdossier te voorkomen.

Melkveeproject in Brazilië met miljonair Kees Koolen

Plannen voor grote buitenlandse melkveeprojecten, zoals voor een bedrijf met internetmiljonair Kees Koolen in Brazilië dat dagelijks 1 miljoen kilo melk moest gaan produceren, leverden niet het beoogde resultaat. Koolen zei daar eerder over in magazine Financial Investigator: “Over 30 jaar geeft iedereen ons gelijk, maar daar schiet je nu niets mee op.”

Het leverde wel een samenwerking op van Koolen met Vreba Melkvee, onder andere wat betreft de lactoferrinefabriek in Vredepeel.

Willy van Bakel is gisteren (donderdag 13 april) begraven in Vredepeel.

Reacties

Beheer
WP Admin