Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Voorjaarswerk in fasen tussen wisselende weersinvloeden

In de Haarlemmermeer, Anna Paulownapolder en Flevoland is er al best wat gezaaid, maar er moet nog veel gebeuren. Toch is het onder gunstige omstandigheden nu nog erg rustig. Een fotoreportage.

Loonbedrijf Jimmink Kolhorn B.V. uit Barsingerhorn (N.-H.) zaait 9,5 ha suikerbieten van het ras Tessilia KWS bij Firma Klaas Keppel uit Anna Paulowna (N.-H.). Stijn Keppel (R) van firma Klaas Keppel is behulpzaam bij het opstarten van dit perceel dat is gezaaid door zijn neef Jac Bijl (L), werkzaam bij Jimmink. - Foto's: Sytze Bakker

Er wordt gezaaid met een Fendt 210 vario en een Kverneland Accord monopil SE-zaaimachine die volledig GPS gestuurd wordt. De machine kan per element bij een geer in het perceel uit- en inschakelen.

Tijdens het zaaien wordt achter ieder element een rijenbespuiting uitgevoerd met een bodemherbicide, toegepast voor opkomst. De 30% afslibbare grond ligt er heel mooi bij, ook de ondergrond ziet er gunstig uit om te kunnen zaaien.

Aziyadé bv van Hedde en Jan ’t Hooft uit Nieuw-Vennep (Haarlemmermeer, N.-H.) zaait uien met een Kverneland-zaaimachine met 11 rijen op het bed van drie meter met een John Deere 2650 op drie meter spoorbreedte. De opgebouwde Physiostart-installatie wordt hier niet toegepast.

Er worden vier eenheden zaaiuien van het ras Shakito gezaaid. Er is bewust gekozen om vier eenheden te zaaien om een niet te grove sortering te realiseren (marktwerking). De werkzaamheden worden uitgevoerd door Ruud Jonkers uit Nieuw-Vennep.

Jonkers fungeert eigenlijk als bedrijfsleider op dit akkerbouwbedrijf naast alle werkzaamheden en doet ook nog loonwerk. Hier is hij bezig bij Jan Chris Avis uit Nieuw-Vennep. Het zaad ligt mooi in de 30-45% afslibbare vochtige kleigrond (inzet).

Bij akkerbouwer Tonny van Vliet (R) uit Zeewolde (Fl.) zaait loonbedrijf Van der Woerd uit Zoelen (Gld.) 11 ha suikerbieten van het ras Hannibal met chauffeur Dennis Koeman (L).

Het zaaien gaat mooi ondanks de grote stofwolk. Er wordt gereden met het drukwisselsysteem tegen insporing. De blauwe zaden (inzet) zijn goed terug te vinden en liggen er mooi bij in de zware grond.

Van Vliet teelt aardappels in deelbouw en laat door loonwerker mesthandel Transmefo uit Putten (Gld.) gips strooien op het aardappelland om betere zeefcapaciteit tijdens de oogst te realiseren op de zware, tegen 50% afslibbare, grond.

Akkerbouwbedrijf Jan Slot uit Creil laat het in het voorjaar geploegde land bemesten met een bemester met ‘spaakwielen’ die vloeibare mest in de grond spuit. Het bemesten wordt uitgevoerd door Loonbedrijf Stoel uit Rutten (Fl.). De spaakwielen volgen onafhankelijk de oneffenheden van de grond zodat alle ‘spaken’ de meststof in de grond brengen. Verder is een drukwisselsysteem op alle banden aanwezig dat de insporing beperkt. Er wordt 120 kg N toegediend van een meststof die voor 2/3 uit ammonium bestaat en 1/3 uit nitraatstikstof.

Deze manier van bemesten geeft een mooie exacte verdeling en bemest alleen waar de spaakwielen rijden. Prijstechnisch is 100 kilo zuivere N toedienen in de wintertarwe inclusief uitrijden goedkoper dan zo'n 15% N-kunstmest in de zak op het erf, en dan heb je er verder ook geen werk van. De kleine (lichte) tankinhoud is vaak voldoende voor een perceel.

Naast het uitrijden op geploegd land werd ook een perceel wintertarwe door loonbedrijf Stoel bemest bij Stephan Reijntjens uit Rutten. Dit geeft ook het mooi beeld van het ‘prikken’ door de spaakwielen (inzet). Hier wordt 100 kg N per ha toegediend. De vloeistof bevat per liter 15% N en 10% SO3. De meststof noemt men ook wel vloeibare stikstofoplossing, ook wel bekend als Anasol afkomstig van DSM.

Beheer
WP Admin