Voor Mijn Zonneveld is de energietransitie méér dan zonnepanelen leggen
De energietransitie is volop aan de gang en juist de agrarische sector investeert stevig in de verduurzaming van de nieuwe energievoorziening. Met name zonnepanelen, batterijsystemen en slimme aansturing zijn in beeld. Al tien jaar is Mijn Zonneveld een belangrijke speler in de agrarische markt. Het bedrijf weet wat belangrijk is voor ondernemers: praktische oplossingen, rendement, kwaliteit, ontzorgen en een goede service.
In de afgelopen jaren hebben veel agrarische ondernemers geïnvesteerd in een eigen energieopwekking, vooral met zonnepanelen. Maar er moeten ook nog aardig wat bedrijven aanhaken. Daarbij is er wat twijfel in de markt, merkt Danny Engelen, mededirecteur van Mijn Zonneveld. “Op dit moment zijn sommige ondernemers wat kritischer, met name door de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling, een boete bij teruglevering en de hogere rente. Er is echter maar één richting en dat is verduurzamen. Dat blijft renderen. Grijs gaat steeds meer betalen voor groen.”
Engelen benadrukt dat ondernemers zeker nog een jaar en misschien wel langer volledig kunnen profiteren van de salderingsregeling. “Dan vindt de afbouw plaats tot 2031 maar is er zeker nog voordeel.” Ook de oplopende energiebelasting en de aantrekkelijk geprijsde zonnepanelen zijn volgens hem argumenten om nu door te zetten.
Lees verder onder foto
De beste configuratie
Agrarische ondernemers die willen investeren in verduurzaming van de energievoorziening laten zich graag informeren door Mijn Zonneveld. Het bijzondere aan dat bedrijf is dat alles rondom zonnepanelen, batterijsystemen en energiemanagement wordt geregeld. Van financiering en subsidies tot de werkelijke plaatsing en het onderhoud. Het bedrijf denkt mee om de beste configuratie te krijgen voor een optimaal rendement en het aangaan van contracten met energiebedrijven.
Engelen benadrukt het gebruik van panelen met een Duitse kwaliteit (afkomstig van het zusterbedrijf van BMW) met glas op glas in plaats van folie. De hoogste brandklasse “A” is een belangrijke pré in de sector. Ze worden door eigen mensen gelegd. “Een gegarandeerde levensduur van 30 jaar geeft altijd de laagste kWh prijs.”
Ook na plaatsing blijft het bedrijf betrokken voor onderhoud en ondersteuning. “Vooraf brengen we in beeld hoe hoog de energieproductie de komende jaren jaar moet zijn. Als dat niet wordt behaald, kijken we wat nodig is om het wel te realiseren.” Bij dit alles is merkbaar dat hij en zijn compagnon uit sectoren komen waar de klant centraal staat. “Dat zit in het DNA van ons bedrijf.”
Lees verder onder foto
Accu’s gaan rol een belangrijke rol spelen
Zonnepanelen zijn volgens Engelen een investering voor minimaal 30 jaar. Met het afbouwen van de salderingsregeling is het onbeperkt terug leveren van energie niet meer interessant. Mijn Zonneveld heeft en werkt aan nieuwe oplossingen, passend bij het stroomverbruik van een specifiek bedrijf. Zo heeft een varkensbedrijf een andere energiebehoefte dan een melkveehouder met melkrobot of een akkerbouwer met een gekoelde opslagloods.
In alle gevallen gaan accu’s en energiemanagement een belangrijke rol spelen om optimaal gebruik te maken van opgewekte energie. Verder kan het in bepaalde situaties interessant zijn wat extra panelen te leggen zodat er in de wintermaanden meer energie is voor eigen gebruik. Om de extra stroom in de zomer op het juiste moment van de dag te leveren zijn ook accu’s in beeld. Nu al heeft Mijn Zonneveld software om afname, productie en levering van stroom slim te managen en dat zal volgens Engelen alleen maar toenemen. “Wij zijn en blijven graag de partner van agrarische ondernemers met een totaaloplossing in de energietransitie.”