Partner
MijnZonneveld heeft alles rondom zonnepanelen, batterijsystemen en energiemanagement in huis. – Foto: MijnZonneveld AlgemeenPartner

Overvol stroomnet vraagt om goed doordachte oplossingen

Het stroomnet is overvol en er ontstaan de komende jaren steeds meer problemen door. Dat geluid is bijna dagelijks te horen en te lezen. “Het energienetwerk kraakt aan alle kanten”, ziet ook Danny Engelen, mededirecteur van MijnZonneveld. “Energiezekerheid staat daarom centraal bij onze duurzame en op maat gemaakte aanpak voor ondernemers, ook in de landbouw.”

De energietransitie waar Nederland middenin zit, kent volop uitdagingen. Ten grondslag aan de problemen ligt een zeer traag ontwikkeld netwerk, waardoor in grote delen van het land geen stroom kan worden afgenomen of teruggeleverd. Energiezekerheid, ofwel het gegarandeerd beschikken over voldoende vermogen tegen beheersbare kosten, vormt de kern van een duurzame aanpak. Dat is de visie van MijnZonneveld, partner voor ondernemers in de energietransitie.

“Dat gaat verder dan simpelweg energie opwekken. Het draait om slim omgaan met en efficiënt gebruiken van energie”, aldus Danny Engelen. Dat vraagt maatwerk. “Een toekomstbestendig energiesysteem is nooit standaard.”

Zonnepanelen van de hoogste kwaliteit

MijnZonneveld is een steeds bekender gezicht bij ondernemers en zeker in de agrarische sector. Het bedrijf heeft alles rondom zonnepanelen, batterijsystemen en energiemanagement in huis. Van advies rondom financiering en subsidies tot de werkelijke plaatsing en het onderhoud ervan. Het bedrijf denkt mee om de beste configuratie te krijgen voor een optimaal rendement en het aangaan van contracten met energiebedrijven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van panelen van de hoogste (Duitse) kwaliteit. Ook na plaatsing blijft het bedrijf betrokken voor onderhoud en ondersteuning.

Energie-roadmap met prioriteiten

MijnZonneveld heeft een eigen werkwijze om klanten optimaal te bedienen. Dat begint met een analyse van het huidig en toekomstig energieverbruik. Daarbij wordt rekening gehouden met groei van of veranderingen binnen het bedrijf. Vervolgens stellen de adviseurs een zogenoemde energie-roadmap met prioriteiten van investeringen op. Meestal begint dat met zonnepanelen. Op basis van het nieuwe netto-energieverbruik en -leveringen bepaalt MijnZonneveld de vervolgstappen. Tot slot vindt de toepassing plaats met installatie van de eigen energieopwekking, batterij en slimme regelingen voor een dynamisch beheer.

Het beperken van de netbeheerskosten blijkt in deze aanpak vaak een belangrijk aandachtspunt waar bedrijven snel voordeel mee kunnen realiseren. Door rekening te houden met de zwaarte van de aansluitingen, is daar fors op te besparen. “Dat kan voor relatief kleine bedrijven duizenden euro’s per jaar schelen. Dat verschil neemt alleen maar toe.”

‘Batterijen steeds belangrijker’

Voor MijnZonneveld zijn accu’s en energiemanagement belangrijk om optimaal gebruik te maken van opgewekte energie. Nu al heeft MijnZonneveld software om afname, productie en levering van stroom slim te managen. “Batterijen worden steeds belangrijker, maar de opbrengsten zijn sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden ingezet.”

Engelen ziet in calculaties dat investeringen om alleen opgewekte energie op te slaan en de volgende dag te gebruiken, meestal niet terug zijn te verdienen. “Maar als we de batterij ook inzetten in de zogenoemde onbalans- of frequentiemarkt kan een ondernemer extra inkomsten genereren. Dan is de investering snel rendabel.” Dat betekent dat op momenten van lage of negatieve stroomprijzen de batterij wordt geladen. Bij hogere prijzen levert de batterij de stroom aan het net.

Salderingsregeling op termijn niet houdbaar

Dat de politiek recent heeft besloten om de salderingsregeling voorlopig niet af te schaffen verandert volgens de energie-expert niets aan de situatie dat fysiek vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Bovendien is de algemene verwachting dat de salderingsregeling voor de lange termijn niet houdbaar is. Engelen: “Daarom blijft nadenken over oplossingen belangrijk. Wij helpen en ontzorgen ondernemers daarbij.”

Kijk voor meer informatie op mijnzonneveld.nl/

Beheer
WP Admin