Premium
Premier Mark Rutte, en Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens het debat over het stikstofbeleid, 23 augustus. Binnen het kabinet en de coalitie is irritatie ontstaan omdat CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra in een interview in het AD heeft gezegd dat hij het stikstofbeleid misschien wil aanpassen. - Foto: ANP/Bart Maat AlgemeenColumn

‘Voor de boer die wil blijven moet het roer om’

Reacties

  1. Beste vergaderboer: U stelt dat over de oplossing van de stikstof beslist wordt door een Randstadkabinet, dat de ogen sluit voor het platteland. De enorme kloof, die er bestaat tussen de stedelijke gebieden en het platteland, zien ze niet. Of willen ze niet zien. Beide komt op hetzelfde neer. Het vernietigende beleid voor de landbouwsector verandert niet. Ik stel dat door alle Nederlanders van boven de 18 die dat wilden een regering is gekozen bestaande uit alle delen van de samenleving dat er een kloof bestaat tussen de boer en de stedeling heeft als oorzaak de enorme uitbreiding die in de landbouw heeft plaatsgevonden, met als gevolg een enorme stankoverlast op het platteland, en dat denken ze goed te praten met wij woonden hier eerst, het platteland van Nederland is er niet alleen voor de boer dat had de boer zich eerder dienen te realiseren.
    Dat ziet u niet of wilt u niet zien.

  2. Beste mensen begrijpen jullie echt niet dat we in Europa leven en dat daar (nagenoeg) dezelfde regels dienen te gelden, en begrijpen jullie dan niet dat de stikstofuitstoot van de landbouw en industrie drastisch omlaag moet dus het roer moet om om Nederland leefbaar te houden. We leven niet bij brood alleen. Veel boeren denken hun vervuilende politiek te kunnen verdedigen door te wijzen op hun rol in de voedselproductie maar daar zit nu juist de angel de bodemprijzen voor voedsel staan veranderingen in de weg, misschien is D66 wel de enige partij die de vinger op de zere plek durft te leggen. De agrarisch sector in Nederland heeft 40 jaar lang getreuzeld met het nemen van maatregelen daarvoor krijgt het nu de rekening of liever gezegd de burger krijgt daarvoor de rekening want de boeren ontvangen een vorstelijke uitkoopsom

  3. Beste vergaderboer, ik stoor me aan de zin ‘Dat zullen ook de 55-plussers zonder opvolger niet meer doen. Voor hen zou een saneringsregeling met een uitkering tot hun AOW leeftijd een oplossing zijn.’

    Een uitkering? Wat een onzin. Ik ga er vanuit dat je deze zin sarcastisch bedoelt hebt maar als je bijvoorbeeld denkt aan een uitkering van bijvoorbeeld €4000,- per maand, zit je echt fout.

    Het komt vast wel bij sommige lieden op maar de meeste boeren hebben in hun grond een fors potentieel eigen vermogen en ik ben bang dat onder de de saneringsregelingen de agrarische waarde van de de bedrijven niet uitgekeerd gaat worden. Eigenlijk moet ook de verwachtte toekomstige waardevermeerdering van de grond in de saneringsregeling opgenomen worden, anders is het gewoon diefstal en planschade, zeker als de opgekochte grond gebruikt gaat worden voor woningbouw.

  4. Het roer moet idd om…alle bio moet weer gangbaar worden…de markt is niet gevoelig voor linkse politiek gelukkig

  5. Binnen het kabinet staan ze elkaar nog net niet naar het leven. En dan beweert hier iemand, dat we de slag verloren hebben. Daar ben ik het nog niet mee eens.

  6. Er zullen zeker veel stoppers zijn en hopelijk krijgen die een mooie financiële regeling. En dan de blijvers: wat gaat hun kostprijs doen? Komt die boven de europese opbrengstprijzen dan is het voor die groep ook over. En krijgen we in de toekomst landbouwbedrijfjes waar het inkomen buiten de landbouw behaald wordt. Ook goed maar het gros van de boeren hadden toch een andere droom/opleiding.

    1. @Armer. Over kostprijs en daar aan gekoppelde consumenten prijs heeft nog geen politicus gedacht of althans zich niet over uitgelaten. Wat al de mooi woorden in dezen voor het klimaat en biodiversiteit betekenen de tijd zal het leren. Wat deze cties samen met de ideeen van dhr. Timmermans in Brussel voor de voedsel prijs gaat betekenen hullen alle “geleerden” zich in doodse stilte. Mijn vermoeden is “Geen idee, maar boeit ons niet”. Alle tot nu op de prioriteitn lijst staande voorstellen van de politiek zijn niet meer dan “Wensdromen” waar geen burger op zit te wachten en de woningnood te wijten aan de stikstof is al helemaal een absurde gedachte. Hiermee worden de veehouders verantwoordelijk gehouden voor het falende woningbeleid van de laatste decennia.

  7. ik krijg steeds weer het gevoel, dat de Haagse politiek geen idee heeft wat hun besluiten – zo die genomen worden – uit eindelijk betekenen voor de Nederlandse bevolking. Wens natuur boven voedselproductie stellen en daarmee de burger opzadelen met een duurder voedselpakket, Energie transitie en geen gas uit Groningen meer omdat schade herstel daar maar niet van de grond komt, wegens vertragende acties uit Den Haag en ook de voedselproductie koppelen aan de verstoorde woningmarkt waar betaalbare huurwoningen onvindbaar zijn. Al deze problemen zijn voor de burger van levensbelang en Den Haag durft bij geen van deze zaken door te pakken. Ze laten zien dat Democratie zoals het haagse kippenhok bedrijft niet de oplossing is om een land adequaat te besturen en zeker niet om snel tot beslissingen te komen. Ik kan niet anders zeggen dan dat D(ictatuur)66 tracht hier verandering in aan te brengen door eenvoudig te stellen “Jullie doen wat wij willen” dan is het probleem van tafel en krijgt de generatie na ons de rekening wel.

Beheer
WP Admin