Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, nam ook deel aan de discussie over de toekomst van de landbouw tijdens de Interparlementaire Assemblee van de Benelux in het Zwolse provinciehuis. AlgemeenNieuws

Vlaamse minister roept op tot gezamenlijke stikstofaanpak

Nederland en Vlaanderen moeten samen naar Brussel gaan om daar het eigen stikstofbeleid over het voetlicht te brengen. Dat zegt Jo Brouns, de Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw. Brouns zei dat tijdens de Interparlementaire Assemblee van de Benelux in het Zwolse provinciehuis.

Volgens Brouns is het cruciaal dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk de omslag maken van depositiebeleid naar emissiebeleid “om uit het stikstofmoeras te geraken”. De Vlaamse minister zegt dat Nederland en Vlaanderen allebei een stikstofopgave hebben, maar de haalbaarheid van de doelen, uitgedrukt in kritische depositiewaarden (KDW) is niet haalbaar. “Die KDW’s zijn zodanig laag dat ze onhaalbaar zijn.”

Er moet een balans zijn tussen de haalbaarheid van de stikstofdoelen en het belang van de voedselvoorziening, vindt Brouns. De doelen in de vorm van de KDW’s “moeten geen absolute maat zijn”, zegt hij. “Wij willen onze inspanningen doen voor biodiversiteit en de natuur, maar niet ten koste van onze welvaart.”

Gebrek aan een eenduidige visie

Volgens Brouns is er een gebrek aan een eenduidige visie op stikstof in Nederland en Vlaanderen. Nederlandse overheden maken bezwaar tegen Vlaamse vergunningen. Dat belemmert de vereiste transitie in Vlaanderen, constateert Brouns. “Nu zijn we elkaar in de vernieling aan het draaien, terwijl we een gezamenlijke uitdaging hebben.” Hij zegt dat Nederland en Vlaanderen niet alleen staan in het stikstofdossier. Alle landen zullen er op termijn mee te maken krijgen, “en dan zijn wij de voorlopers”.

Brouns vreest dat elke vernieuwing gericht op verduurzaming wordt gefrustreerd. Om te verduurzamen zijn nieuwe stallen nodig en voor nieuwe stallen zijn vergunningen nodig. Als er geen vergunningen worden verstrekt, is er sprake van stilstand; dat is ongewenst, vindt hij. “Ik kom niemand tegen die niet wil verduurzamen, maar dat kan niet door stilstand.”

Water en bodem zijn leidend

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, nam ook deel aan de discussie over de toekomst van de landbouw. Zij benadrukt dat herstel van de biodiversiteit en de toekomst van de landbouw hand in hand gaan. De uitdagingen op gebied van klimaat, biodiversiteit en milieu liggen niet in Nederland, niet alleen in de Benelux of de Europese Unie, “dat is een wereldwijde opgave”, zegt Van der Wal.

Minister Van der Wal zegt dat het lastig is om in Brussel uit te leggen dat Nederland gedwongen is om verschillende doelen te combineren. De ruimte in Nederland is zo schaars, dat het niet anders kan. In het Nederlandse plan voor het landelijk gebied zijn water en bodem leidend. Volgens Van der Wal zou dat uitgangspunt ook in de Benelux kunnen gelden, omdat daarmee ook recht gedaan wordt aan de diversiteit van verschillende gebieden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin