Leo den Hartog uit Zetten was meer dan 40 jaar actief voor de overheid (veehouderijsector). Foto: Van Assendelft Fotografie PluimveeNieuws

Vijfde Romijn Lezing op snijvlak pluimveehouderij en ethiek

De Nederlandse afdeling van de World Poultry Science Association (WPSA) organiseert voor de vijfde keer de Romijn Lezing. Deze vindt plaats op 29 september in Den Haag.

Tijdens de Romijn Lezing worden problemen behandeld op het snijvlak van de pluimveehouderij en ethiek. De lezing is ter ere van zijn verdiensten voor de pluimveehouderij en de Nederlandse WPSA in het leven geroepen. En georganiseerd om de discussie aan te gaan met deelnemers met verschillende opvattingen, pluimveehouders, mensen van pluimvee-gerelateerde bedrijven, beleidsmakers en burgers. De eerste Romijn Lezing was in 2011.

Sprekers

Tijdens deze vijfde Romijn Lezing zijn Wim de Vries, Leo den Hartog en Jesse Braak sprekers. Aansluitend zullen drie jonge pluimveehouders vertellen of en waarom zij het bedrijf van hun ouders willen overnemen en hoe zij uitdagingen en problemen in de toekomst zien.

De jonge pluimveehouders die iets gaan vertellen over hun toekomstplannen zijn Boris Noordhoek uit Zeeland (met 1 ster Beter Leven vleeskuikens, herten, wijn, akkerbouw), Arjen Kocks uit Drenthe (met nu nog reguliere vleeskuikens, maar mogelijk volgend jaar overstap naar 1 ster Beter Leven kuikens) en Resi Bens uit Noord-Brabant (scharrellegkippen).

Dr. Romijn: oud-WPSA-voorzitter en erelid

Dr. Romijn was professor in de Veterinaire Fysiologie bij de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht van juni 1946 tot september 1975. Hij leverde op het gebied van pluimvee belangrijke wetenschappelijke bijdragen met betrekking tot energiemetabolisme, thermoregulatie, respiratie van het embryo en broederij. Zijn eerste interesse voor de WPSA dateert uit 1921 toen het eerste Wereld Pluimvee Congres in Den Haag werd gehouden. Prof. Romijn trad in september 1950 toe tot het bestuur van de Afdeling Nederland van de WPSA, die in 1949 was opgericht. Hij werd in februari 1958 tot voorzitter en vervulde die functie tot juni 1972. Bij zijn afscheid als WPSA-voorzitter werd hij benoemd tot erelid. In 1988 wed dr. Romijn opgenomen in de International Poultry Hall of Fame van de WPSA.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin