Foto: René Koerhuis AkkerbouwVideo

Video | Robotti zorgt voor vervanging arbeid

Tijdens de veldrobotdag in Lelystad demonstreerde Abemec hun Robotti 150D met een lichte cultivator en een opbouwzaaimachine.

Volgens Luuk Banken is de robot interessant omdat die geheel zelfstandig kan werken en omdat groenbemester zaaien een relatief eenvoudige bewerking is en zodoende arbeid vervangt. Dankzij het lage gewicht van circa 3 ton is er zo min mogelijk bodemdruk.

De veldrobotdag werd georganiseerd door de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Boerderij van de Toekomst.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.

Reacties

  1. Han Riel, je hebt groot gelijk met jouw analyse, het probleem is echter heel complex. Er is namelijk vriiwel niemand die dat werk wil doen, en zolang de “grachtengordel”, een heel grote groep die het financieel goed heeft, het beleid in Nederland bepaald, politiek, rechters e.d. wordt iedereen gepamperd en gaat iemand die geen zin heeft om te werken het ook niet doen. Voorbeelden genoeg! en zolang als een bewoner van het AZC die klaagt over te weinig zakgeld, geen sigaretten, buskaarten e.d niet direct terug gestuurd wordt naar zijn of haar thuisland zal dat niet veranderen. Zelf zal je de “grachtengordel” ook geen onkruid zien wieden. Het voedsel ligt toch in de supermarkt. En je hebt gelijk, de genoemde groep wordt steeds rijker over de rug van anderen.

  2. Is in een wereld met meer dan 7 miljard mensen waarvan velen geen of nauwelijks betaalde arbeid hebben, nodig arbeid weg te automatseren? Hoe minder nuttige arbeid, hoe meer armoede bij het grootste deel van de bevolking, zij zijn immers minder of niet betrokken bij het arbeidsproces waar het Hogere Inkomen wordt verdiend. Tevens zal het vervangen van arbeid door kapitaal de kapitaalkrachtigen nog rijker maken en de armen nog armer. mijn grote vraag is dan ook “Moeten we de automatisering en robotisering als Heilige Graal binnen halen of toch meer met argusogen beschouwen en alvorens in te voeren de vraag stellen “Wat zijn de gevolgen op lange termijn?” Vergelijk het met begin 2020, gebrek aan de mees telementaire medische hulpmiddelen, omdat terwille van het Groot Kapitaal de productie naar elders was gesaneerd en nu de hele bevolking in de gezondheisproblemen kwam. Alles terwille van de Rijken, die door deze sanering niet verarmd zijn, zijn fabrieksarbeiders in bv. Nederland heeft zijn gegarandeerde minimum inkomen zien dalen dalen tot onder het bestaansminimum. Willen we deze trent door zetten of hebben we geleerd van onze “fouten” uit het verleden?

Beheer
WP Admin