Foto: ANP AlgemeenNieuws

Vergunning Helmondse mestverwerker blijft overeind

Een mestverwerker in Helmond behoudt zijn vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet.

Dat oordeelt de Raad van State. De provincie Noord-Brabant verleende de vergunning in 2019. Twee personen die in de omgeving wonen vonden dit onterecht. Zij stapten naar de rechter. Ze zeggen te vrezen dat de emissies van het bedrijf schade zullen veroorzaken aan nabij gelegen natuurgebieden. De Raad van State constateert, net als de rechtbank eerder, dat de twee personen echter geen persoonlijk belang hebben omdat zij respectievelijk 5 en 7 kilometer van het dichtstbijzijnde Natura2000-gebied wonen. Het gebied maakt dan ook geen deel uit van hun directe leefomgeving, aldus de bestuursrechter. Daarom kunnen zij zich niet beroepen op de normen uit de Natuurbeschermingswet.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Reacties

  1. ‘t Zou mooi zijn als rechters dit ook kunnen gaan toepassen bij processen die organisaties als de MOB en Urgenda aanspannen.

  2. Precies dezelfde motivatie als waarom FDF afgelopen week bot ving…..Kan me herinneren dat hier jaren geleden op gelobbyd is om persoonlijk belang als randvoorwaarde in de wetgeving op te nemen om te voorkomen dat willekeurige personen bezwaarprocedures starten.
    ( en daarom belanghebbende organisaties op werden gericht) Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Beheer
WP Admin