Bunker met biergist en frietmengsel op een varkensbedrijf. - Foto: Van Assendelft Fotografie VarkensNieuws

Varkens vraten meer vochtrijke voeders in 2020

Hoeveelheid vochtrijke voeders die in 2020 aan varkens werd gevoerd steeg 1,9% naar 2,75 miljoen ton.

Dit blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). Het aanbod van aardappelproducten, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat lag lager dan in 2019. Dit werd gecompenseerd door meer afzet van zuivelproducten. De belangrijkste voederproducten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.

Meer bier en frites door corona

Varkenshouders namen opvallend meer biergist en voerbier af in 2020, namelijk 45.000 ton. Een stijging van 50% vergeleken met 2019. De stijging is mede het gevolg van de lockdowns die vorig jaar als gevolg van Covid-19 werden ingesteld. Bierbrouwers als Bavaria en Grolsch zetten vorig voorjaar noodgedwongen bier af aan de veevoersector. Ook de hoeveelheid dranken en overig steeg als gevolg van de lockdowns met 60% naar 20.000 ton. Daarnaast steeg ook de in de varkenshouderij gevoerde hoeveelheid voorgebakken frites naar 52.000 ton. Een plus van 30%. Daar staat een daling in de hoeveelheid aardappelzetmeel tegenover.

Lees verder onder de tabel.

Lichte stijging totale afzet vochtige voeders

De totale afzet bedroeg vorig jaar 5 miljoen ton, een stijging van 75.000 ton ten opzichte van 2019. In dat jaar zakte de afzet voor het eerst sinds 2008 onder de 5 miljoen ton.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin