Een goed ontwikkelde groenbemester klein maken. Bemesting heeft veelal een positief effect op groene massa. Polysulphate kost rond de €20 per 100 kilo. - AkkerbouwNieuws

Vanggewassen effectiever door bemesting met kwaliteitselementen

Bemesting van een groenbemester met kwaliteitselementen helpt het gewas om meer mineralen op te nemen en meer droge stof te produceren.

Kunstmestproducent ICL doet al meerdere jaren proeven met de meststof Polysulphate in groenbemesters. Deze meststof bevat naast zwavel ook kali, calcium en magnesium en heeft dus geen effect op de wettelijke stikstof- en fosfaatruimte. Een grote demo dit jaar op de Bayer Forward Farm in Abbenes (N.-H.) liet zien dat een bladrammenas-groenbemester na een bemesting met 150 kilo Polysulphate per hectare, 75 kilo meer stikstof, 15 kilo meer fosfaat, 45 kilo meer kalium en 45 kilo meer zwavel opnam dan de bladrammenas in het 0-object.

De bladrammenas is na een tulpenteelt op 16 juli 2023 gezaaid. Het hele perceel kreeg een drijfmestgift van zo’n 25 ton rundveedrijfmest per hectare, de helft van het perceel kreeg als extra de Polysulfaat bemesting. Op 29 september is de bladrammenas bemonsterd, waarna het perceel op wintervoor is geploegd.

Minder verlies van stikstof

De extra mineralen die de groenbemester opneemt, verkleint de kans op verliezen van stikstof of andere mineralen in de winter. Zo wordt de effectiviteit van een vanggewas vergroot en komen er uiteindelijk meer nutriënten voor het volggewas beschikbaar.

Een Polysulphate-bemesting zorgt in de regel ook voor een hogere biomassaproductie. In de demo op de Bayer Forward Farm kwam dat door de wisselende stand van het gewas niet statistisch betrouwbaar naar voren, maar volgens ICL-agronoom Lex Slootweg blijkt uit eerdere proeven dat een Polysulfaat-bemesting wel zo’n 1.000 kilo extra biomassa per hectare kan opleveren. Zo levert een groenbemester een extra bijdrage aan de opbouw van organische stof en de vastlegging van koolstof in de bodem.

ICL onderzoekt ook nog de beschikbaarheid van mineralen voor het volggewas. Dat blijkt echter lastig te kwantificeren omdat de mineralen bij de vertering van de groenbemester geleidelijk vrijkomen.

Betere stikstofefficiëntie

De zwavel uit de Polysulphate zorgt volgens Slootweg voor een betere stikstofefficiëntie in het gewas, met name de cruciferen bladrammenas en gele mosterd reageren hier goed op. Een proef van ICL bij DSV-Zaden toonde aan dat groenbemestermengsels ook goed reageren op een bemesting met Polysulfate. Met name vlinderbloemigen hebben baat bij extra calcium en zwavel dat ze nodig hebben voor de opbouw van wortelknolletjes.

Beheer
WP Admin