De opkoopregelingen voor piekbelasters en andere veehouderijen gaan vanaf half juni open. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Uitkoopregeling piekbelasters: duidelijkheid over 2 weken

Welke boeren tot de 3.000 ‘piekbelasters’ worden bestempeld, wordt half juni bekend. Dan moet ook de website live gaan waarin hun opties inzichtelijk zijn.

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is van plan om half juni de Kamerbrief uit te sturen met de details van de uitkoopregeling voor zowel piekbelasters als 10.000 andere boeren. Tegelijk moet de website live gaan waar boeren kunnen zien voor welke regeling ze in aanmerking komen. De uiteindelijke openstelling van de opkoopregelingen is voorzien voor begin juli.

In de brief waarin minister Van der Wal meldde dat Brussel de regelingen had goedgekeurd, noemde ze 1 juli, maar omdat dit in het weekend is, wordt het in die week daarna.

Wachten op oordeel staatssteun uitkoopregeling piekbelasters

Eerder dit jaar nam Van der Wal zich voor om het stikstofloket in april te openen, maar dat lukte niet. Dat komt onder meer omdat ze eerst moest wachten op het oordeel van de Europese Commissie of hier geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Dit groene licht kwam pas in mei. De stikstofminister zegt er inhoudelijk helemaal klaar voor te zijn, maar nog enige tijd nodig te hebben voor de uitwerking. Ze zegt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat.

Informatie over uitkoopregeling

“Wat ik het allerbelangrijkste vind, is dat als we dit naar buiten brengen, dat dan de belteams en zakenbegeleiders klaarstaan om boeren hierbij te helpen”, licht de bewindsvrouw toe. Op de website die dan online gaat, kunnen boeren informatie vinden over beide uitkoopregelingen. Daar worden ze ook geïnformeerd over andere regelingen die later van start gaan. Het gaat hier om onder meer regels op het gebied van innovatie, extensiveren en omschakelen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin