Foto: Iris Hofman AkkerbouwVideo

Uitgelicht | Lupine telen: hoe doe je dat precies?

De teelt van lupine als vleesvervanger biedt nieuwe kansen voor boeren. Daarnaast is dit eiwitrijke gewas goed voor de bodem en kan het makkelijk als rotatiegewas ingezet worden.

Hoe teel je lupine en hoe kun je alle werkzaamheden rondom de lupineteelt zelf uitvoeren. In Boerderij Uitgelicht vertelt André, die al enkele jaren lupine teelt, meer over zijn ervaring met dit gewas.

Reacties

  1. L.S,
    Verrassend dat deze boer zo vaag blijft over de stikstofbemesting. Een recent artikel in de ”Boederij” legt uit: “Lupine gedijt prima op onze zandgronden met een pH van 5-6. Beter dan op kalkrijke kleigronden,” zegt Kerkers. Lupine heeft in principe geen bemesting nodig. De rhizobiumbacteriën in de wortelknobbels zorgen voor voldoende stikstof. Daarnaast zorgt de plant ervoor, in samenwerking met voldoende bodemleven, dat fosfaat en andere mineralen uit de bodem worden vrijgemaakt.”
    Deze toelichting zou m.i. de video duidelijker gemaakt hebben. Verder kweekt de familie Ten Have uit Beerta al sinds ± 2010 Lupine als voer voor hun dartelvarkens en dat rendeert goed.
    Verder was het een leuk artikel.

    Vr.gr, Jan Otten, belangstellende burger voor agrarisch nieuws.

Beheer
WP Admin