Zaaien van wintertarwe in de Verenigde Staten. – Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Tarwe: raming Europa flink naar beneden bijgesteld

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft de oogstraming voor tarwe in Europa flink verlaagd. De grootste verlaging betreft zoals verwacht de Russische tarwe, maar ook de vooruitzichten voor de oogsten in Oekraïne en de Europese Unie zijn behoorlijk bijgesteld.

Heet en droog weer nadat vorst al heel wat schade aanrichtte in de Russische tarwe heeft flinke consequenties voor de oogstvooruitzichten. Tot voor kort leek de Russische tarwe af te stevenen op een oogst van rond 93 miljoen ton. Daarmee zou de oogst nog een fractie groter zijn dan afgelopen jaar. De weersomstandigheden beslissen echter anders.

Aanzienlijke vorstschade op een oppervlakte van 1,5 tot 2 miljoen hectare hebben het opbrengstpotentieel flink verlaagd. Bovendien volgde daarop heet en droog weer. En omdat het om zo’n grote oppervlakte gaat, heeft dat ook stevige gevolgen voor de totale productie van tarwe.

Bijzondere situatie Rusland

Dat zien we nu ook terug in de cijfers van het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie. Een maand geleden rekenden de Amerikanen nog op een oogst van 88 miljoen ton tarwe in Rusland, nu is dat verlaagd naar 83 miljoen ton. Dat komt neer op een verlaging van 5,7%. Dergelijke aanpassingen komen niet vaak voor en dat onderstreept de bijzondere situatie op dit moment in Rusland.

De slechtere groei in Rusland heeft ook direct consequenties voor de wereldmarkt. Dat komt omdat Rusland de belangrijkste partij is in de wereldhandel van tarwe. Dat hebben wij dit seizoen ook duidelijk kunnen merken. De grote concurrentie uit Rusland heeft de graanhandel in de Europese Unie en de VS enorm dwars gezeten. Want waar recordhoeveelheden de Russische grens overgingen, bleef de afzet uit de EU en de VS achter bij de verwachtingen vooraf.

Ook de tarwestroom uit Oekraïne was de Europese graanproducenten en handel een doorn in het oog. Dat zal het komende seizoen minder een probleem zijn. Niet alleen vanwege de kleinere oogst in Oekraïne, ook in de EU lijkt er minder tarwe van het land te komen. USDA verlaagt de oogstraming voor de EU met 1,5 miljoen ton naar 130,5 miljoen ton. Tegelijkertijd is de importverwachting met 1 miljoen ton verlaagd naar 10 miljoen ton. Belangrijkste punt is dat de natte omstandigheden in Frankrijk het opbrengstpotentieel daar flink drukt.

De raming voor Oekraïne is met 1,5 miljoen ton verlaagd naar 19,5 miljoen ton. De beschikbare hoeveelheid voor export is zodoende met 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld en komt daarmee op 13 miljoen ton. De nieuwe cijfers zijn in lijn met de verwachtingen die de Oekraïense graanorganisatie UGA eind vorige maand publiceerde. Het exportpotentieel valt daarmee zo’n 3 miljoen ton kleiner uit dan in het seizoen dat nu ten einde loopt.

Het Verenigd Koninkrijk kampt met vergelijkbare weersomstandigheden als de EU. Het gevolg is dat daar ook de oogstverwachting naar beneden wordt bijgesteld, min 0,35 miljoen ton naar 10,85 miljoen ton.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GRAAN


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin