Op stroken van 12 en 6 meter breed worden hoofdzakelijk gangbare akkerbouwgewassen verbouwd. De stroken zijn ongeveer 110 meter lang.
Foto’s: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Strokenteelt als mogelijkheid chemie te beperken

Bij AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) ligt op 4,5 hectare een proef met strokenteelt. Een toename van de biodiversiteit zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen verminderen.

Om een goed beeld te krijgen wat de meerwaarde kan zijn van strokenteelt is deze proef meerjarig. Hier de proef zoals die er vorig jaar bij lag.

Als de mogelijkheid zich voordoet kunnen de stroken ook gebruikt worden voor machinedemonstraties zoals hier de Steketee cameragestuurde IC-wieder die vorig jaar in de bietenstrook werd ingezet.

Het teeltplan van dit jaar wijkt wat af van dat van vorig jaar. Nu worden de stroken per blok van 6 en 12 meter afgewisseld. Vorig jaar was het perceel in twee delen verdeeld. Een deel met stroken van 12 meter en deel met stroken van 6 meter.

De stroken lopen van lichtere naar zwaardere grond. Zo wordt ook een indruk verkregen of de grondsamenstelling van invloed is op de wisselwerking tussen de gewassen. Hier een pas ingezaaide peenstrook.

Als een van de laatste gewassen gaan hier de aardappelen de grond in. Naast aardappel liggen er stroken met wintertarwe, uien, suikerbieten, peen en stroken met een mengteelt van veldboon en tarwe.

De stroken met veldbonen en tarwe vormen een deelproef. Deze gecombineerde teelt levert mogelijk een alternatief als veevoeder in plaats van soja. De opbrengst van deze teelt gaat naar een veehouder in de buurt waar de voerkwaliteit en kwantiteit wordt getest.

In de spuitsporen wordt faecelia gezaaid. Dit bloeiende gewas trekt verschillende roofinsecten aan. Bij bankerfield projecten blijkt de invloed op enkele meters aanwijsbaar te zijn. Wellicht is dit voldoende om in strokenteelt met minder bespuitingen toe te kunnen. Hier een faecelia strook van vorig jaar tussen de suikerbieten en uien.

Reacties

  1. Opletten is noodzakelijk als pro- onderzoekers komen met opbrengstcijfers. Bij strokenteelt heb je geen dwarsvelden en je hebt stroken die niet onder een bomenrij enz liggen. Ga je strokenteelt vergelijken met gangbaar dan moet je dat verrekenen.

Beheer
WP Admin