AlgemeenNieuws

Stikstof-calculator deze maand uit de lucht

Den Haag – Het rekeninstrument Aerius Calculator, dat inzicht geeft in de stikstofbelasting van bedrijfsactiviteiten op natuurgebieden, is tot en met 30 juni buiten werking.

De Tweede Kamer heeft gisteren om opheldering gevraagd van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Op de website Aerius wordt gemeld dat de calculator buiten gebruik is “in verband met de laatste voorbereidingen voor de inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof”. VVD-Kamerlid Helma Lodders zei gisteren dat de calculator nodig is om verguningaanvragen voor te bereiden.  CDA’er Jacop Geurts zei het heel bijzonder te vinden wat er gebeurt.  “Ik wil uitleg, het liefst morgen.”

Op 1 juli wordt het PAS-programma van kracht. Vanaf dat moment kunnen onder het nieuwe regime Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunningen) worden aangevraagd. Adviseurs die nieuwe aanvragen voorbereiden, zijn niet ingelicht over het uit de lucht nemen van het rekeninstrument. Doordat de calculator buiten werking is, kan vooral in grensgevallen niet meer worden nagegaan of kan worden volstaan met een melding, of dat een Nb-vergunning moet worden aangevraagd. Adviseur Erik Zandbelt van het  team Ruimtelijke Ordening en Milieu van Countus zegt dat hij onaangenaam verrast is. Veel gegevens die met behulp van het al werkende programma konden worden vastgelegd, zullen nu alsnog bij de invoering van het PAS-programma op 1 juli moeten worden ingebracht. Hij zegt dat daardoor vertraging zal ontstaan bij het aanvragen van vergunningen.

De Programmatische Aanpak Stikstof wordt ingevoerd om de Nb-vergunningverlening rond stikstofgevoelige Natura2000-gebieden los te trekken. De aanpak houdt in dat de uitstoot van stikstof op bedrijfsniveau wordt verminderd en dat er tegelijkertijd maatregelen worden genomen in en rond natuurgebieden om de effecten van stikstofbelasting te verminderen.

Op meerdere plekken is de vrees geuit dat het op 1 juli zal stormlopen met aanvragen, omdat de provincies de regel hanteren dat de eerste aanvraag het eerst wordt behandeld. Bij de aanvraag zijn gegevens nodig die komen uit het rekenprogramma. Nu het rekenprogramma uit de lucht is, is het onmogelijk die gegevens voor 1 juli beschikbaar te krijgen.

Aerius is een omvangrijk systeem dat niet alleen aan bedrijven inzicht geeft in hun eigen stikstofbelasting op natuurgebieden in de omgeving. Het systeem houdt voor vergunningverleners ook bij hoeveel aanvragen voor Nb-vergunningen er worden gedaan en hoeveel stikstofbelasting daarmee gemoeid is. Ook stikstofbelasting waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd, maar waarvoor een melding volstaat, wordt in het systeem verwerkt. Op die manier houdt de overheid bij of er nog ontwikkelingsruimte is.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin