Staking bij Ausnutria in Friesland
Werknemers van het Chinese zuivelbedrijf Ausnutria op de locaties in Leeuwarden en Heerenveen hebben het werk neergelegd. Zo’n 160 medewerkers verzamelden zich maandagmiddag in zalencentrum De Fabriek in Leeuwarden.
Bij Ausnutria verdwijnen veel banen en de werknemers eisen een goed sociaal plan. De productie op de locaties ligt stil en de staking duurt tot donderdag 6.00 uur. De melkaanvoer komt tot op heden nog niet in gevaar, zo licht vakbondsbestuurder bij de FNV Ron Vos toe. Ausnutria denkt daar anders over.
Verschillende perspectieven
Ausnutria laat weten het stakingsrecht te respecteren, maar tekent daar wel bij aan dat acties het risico met zich meebrengen dat grote hoeveelheden melk vernietigd moeten worden. ‘In een wereld waar voedselverspilling een centraal thema is, is dit ethisch onaanvaardbaar’, zo meldt het bedrijf op zijn website.
Volgens Vos is dit echter niet aan de orde en als dit wel zo zou zijn, dan is dat volgens hem te wijten aan de zuivelonderneming zelf. Eventuele acties worden volgens hem tijdig gecommuniceerd, zodat de zuivelonderneming waar nodig maatregelen kan treffen. “Dat betekent dat we dus niet om 15.00 uur melden dat om 16.00 uur de melkontvangst stil komt te liggen”, aldus Vos. Dat Ausnutria in de berichtgeving focust op dit punt en vakbonden oproept de stakingen op een verantwoorde manier te laten verlopen, ziet hij als afleidingsmanoeuvre.
De onderhandelingen tussen de vakbonden en Ausnutria liggen op dit moment stil. Vakbonden FNV en CNV Vakmensen willen een betere ontslagvergoeding. Ausnutria biedt nu 0,6 maandinkomen per gewerkt dienstjaar. Dat is volgens de zuivelonderneming al flink meer dan de wettelijk verplichte vergoeding. Vakbonden vinden het aanbod echter onder de maat.
Zelfde ontslagvergoeding als bij FrieslandCampina
Vakbond CNV zegt eenzelfde ontslagvergoeding te eisen als recent met FrieslandCampina is overeengekomen. FrieslandCampina biedt werknemers onder de veertig jaar voor elk gewerkt dienstjaar een maandloon. Boven de veertig jaar is dit volgens de vakbond zelfs 1,5 maandloon per gewerkt jaar. Zowel CNV als FNV willen dat dit ook gaat gelden voor de werknemers van Ausnutria.
De aangekondigde staking is gestart in Heerenveen en Leeuwarden. Het gaat hier om vestigingen die halffabricaten uit Ommen en Kampen verwerken. CNV meldt dat leden op de vestigingen in Kampen en Ommen volgende week een oproep krijgen om te staken.
De markt in China
Ausnutria ondervindt grote problemen als gevolg van marktonwikkelingen in China, de belangrijkste afzetmarkt voor de producent van baby- en kindervoeding. Reden voor een grote reorganisatie. Zo sluit de zuivelonderneming eind dit jaar de fabriek in Ommen en verliezen 150 medewerkers hun baan. Recent kwam ook naar buiten dat Ausnutria na vier jaar stopt met de sponsoring van voetbalclub SC Heerenveen. Deze overeenkomst eindigt na het huidige seizoen.
Bij Ausnutria in Nederland werken zo’n 900 werknemers. De Chinese zuivelgigant Yili heeft sinds begin 2022 een belang van 60% in het zuivelbedrijf. De melkaanvoer verloopt voor koemelk via handelsbedrijf Farmel, waarvan Ausnutria 50% van de aandelen in eigendom heeft. De aanvoer van geitenmelk gaat via Holland Goat Milk.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Tja, personeel is duur. Naast netto loon heb je bruto loon, werkgeverslasten, overuren, weekendtarief en een pensioen tot aan de sterfdatum. Moet daar ook nog een ontslagvergoeding bij terwijl ze zelf na een paar maanden uitwerken zo de deur uitlopen en de baas zonder vergoeding achterlaten. Het is niet voor niks dat er veel uitzendkrachten zijn. Personeel verpest het voor zichzelf.