RundveeOpinie

Simpele vraag, complex antwoord

Oeganda heeft veel vruchtbare grond, waarop veel goede producten geteeld kunnen worden. Helaas missen Oegandezen de ‘basiskennis’ over de agrarische sector.

Oegandezen weten hoe je een maisplant moet laten groeien, maar niet dat je met mest en kruisen een nog betere maisplant krijgt. Ze weten je koeien moet weiden, maar niet dat de dieren ook rust moeten hebben om te liggen herkauwen. Zo zijn er bij de boeren in Oeganda allemaal kleine punten die ontbreken, waardoor de productie niet optimaal is.

Inkruisen

Vaak vragen de boeren ons hoe ze de melkproductie kunnen verhogen. Een eenvoudige vraag, maar ons antwoord is complex. De Oegandezen kruisen sinds een aantal jaren met Fries-Hollandse koeien. Zij kijken naar de Fries-Hollandse koeien alsof deze het ei van Columbus zijn. Want als ze dit ras inkruisen met de Afrikaanse koeien, komt alles goed. De melkproductie zou in één keer stijgen. Helaas voor de boeren, zo werkt het niet. In de koppels lopen supermooie koeien, die ook makkelijk in mijn stal zouden passen. Er is echter één probleem: er zit bijna geen uier onder. Oorzaak: al die niet-optimale punten.

Het makkelijkste antwoord is: geef alle koeien aanvullend voer. Zet tijdens het melken met de hand even een emmer met brokken bij de koe, zodat het dier meteen mooi stil staat. Makkelijk,  maar ook duur. Dat is dus niet echt een goede oplossing.

Training

Als we de boeren in Oeganda echt willen helpen, moeten we ze stapsgewijs alle punten leren verbeteren. Het effectiefst: trainingen geven in een boerenbedrijf dat voor die gelegenheid omgebouwd wordt tot proefbedrijf. Zo kan begonnen worden met het maken van weilanden. Daarna koppels splitsen, het  jongvee weg bij het melkvee, zodat de kalveren niet alle uiers leegzuigen. Dan landbewerking en leren om te oogsten en voer op te slaan. Als de basis goed is, kunnen we de boeren trainen op het gebied van diergezondheid.

Productiestijging

Als deze aanpassingen leiden naar een productiestijging, kunnen we altijd nog kijken naar aanvullend voer. Maar omdat Oegandese boeren dezelfde wereldmarktprijs hiervoor moeten betalen als boeren in Nederland, zie ik dit nog als een te dure optie. Willen wij ervoor zorgen dat de boeren van Nyakyera hun Afrikaanse droom kunnen waarmaken, dan is het aan ons om een gestructureerd trainingsplan op te zetten en om de coöperatie goed te begeleiden. Vervolgens is het aan de boeren van Nyakyera om coöperatief te werken, zodat ze uiteindelijk hun dromen kunnen realiseren.

Toekomstplan

In mei willen we een buitendienstmedewerker, een bestuurslid en een melkveehouder van de coöperatie naar Nederland halen om ze het proces te laten zien van oogsten en voer opslaan. Daarnaast moeten er trainingen worden opgezet. Nederlandse jonge boeren kunnen de trainingen in Oeganda gaan geven. In januari bespreken we dit plan met Agriterra. Verder ondersteunt Agriterra nu de coöperatie en gaat een medewerker van Agriterra (woonachtig in Oeganda) regelmatig naar de coöperatie om de vorderingen te volgen. Het bestuur van de coöperatie heeft inmiddels de database die we samen hebben opgezet, voor een groot deel gevuld.



Beheer
WP Admin