Interieur van de rechtzaal van de rechtbank in Arnhem. - Foto: Harrij Onstein AlgemeenNieuws

SGP: beperk actiegroep in gang naar rechter

Belangengroeperingen moeten minder gemakkelijk de gang naar de rechter kunnen maken, vindt de SGP. Kamerlid Chris Stoffer vraagt de regering in een motie onderzoek te doen “op welke wijze een indringender toets op de representativiteit van belangenorganisaties (…) gerealiseerd kan worden.”

Hij heeft de motie ingediend, onder meer met het oog op actiegroepen als Urgenda en Mobilisation for the Environment. Chris Stoffer vraagt zich af of dergelijke actiegroepen nu niet te gemakkelijk gehoor vinden bij de rechter. Stoffer vindt het bezwaarlijk als actiegroepen in ‘het algemeen belang’ bij de rechter hun gelijk halen, terwijl onduidelijk is hoe representatief de organisaties zijn. Volgens hem zit het parlement en niet een actiegroep er voor het algemeen belang.

Grotere representativiteit voor rechtszaken

“Dit soort clubs frustreren de zaak en zorgen ervoor dat wij als parlement en kabinet dingen gaan doen die we juist niet moeten doen”, aldus Stoffer woensdag. “Ik vind dat geen enkele club rechtszaken moet voeren, maar áls je het doet, dan moet je een grote representativiteit hebben”, aldus Stoffer. Zijn motie is ook ondertekend door Caroline van der Plas (BBB) en Joost Eerdmans (JA21).

Gesubsidieerde organisaties onder de loep

CDA’er Henri Bontenbal wil dat gesubsidieerde organisaties extra onder de loep worden genomen. “Op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan enkele flinke posten. Hiermee worden bepaalde organisaties gesubsidieerd en nota bene zij voeren rechtszaken tegen de Staat. Ik heb daar wel wat ongemak bij dat het ministerie rechtszaken tegen zichzelf financiert.”

D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren distantiëren zich van het voorstel. En klimaatminister Jetten is het er ook niet mee eens. De regering wil de toegang tot de rechter niet beperken.

Reacties

  1. Heel slecht idee .
    Natuur en milieu organisaties hebben miljoenen leden .
    Als de grens bij 100.000 wordt gelegd zijn alle boeren vogelvrij .
    Geen enkele landbouw organisatie haalt die grens .

  2. Deze groeperingen krijgen naast goede doelen ook geld uit Staatskas subsidie voor hun goede werk). Met dit geld kunnen ze de rechtsgang financieren en op deze wijze betaalt de overheid de gevoerde processen tegen zichzelf. Zowel de aanklager als de verdediging betalen we als belastingbetaler. Het ergste is dat de wetten gemaakt door onze overheid zo rammelt dat er eenvoudig met succes op geschoten kan worden door actigroeperingen. Te zot voor woorden.

Beheer
WP Admin