Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Scherpe Europese doelen voor klimaat voor 2040

De Europese Commissie heeft nieuwe klimaatdoelen voor 2040 geformuleerd. Volgens een voorstel van Eurocommissaris Hoekstra moet de CO2-uitstoot in dat jaar met 90% zijn teruggedrongen.

Exacte percentages voor de landbouw worden niet genoemd. Het is een tussendoel op weg naar klimaatneutraliteit in 2050, zeggen ze in Europa, en, niet onbelangrijk, het is een voorstel.

Hoekstra gebruikte het woord ‘dialoog’ om de status van het voorstel te omschrijven. “Het is niet aan mij en deze Europese Commissie om nu besluiten te nemen.” Hij wil niks opleggen en vindt dat met iedereen gesproken moet worden, maar maatregelen zijn volgens de Eurocommissaris onvermijdelijk. “We hebben net de heetste zomer ooit achter de rug. We moeten echt wat doen, want als we denken 2040 is nog ver weg, dan halen we het doel van klimaatneutraliteit in 2050 niet”, waarschuwde hij in Straatsburg waar de plannen werden gepresenteerd.

‘Sectoren moeten evenredig bijdragen’

De tussentijdse voorstellen komen niet uit de lucht vallen. In de Europese klimaatwet staat namelijk dat de Europese Commissie piketpalen moet slaan. Tijdens de hoorzittingen rondom de benoeming van Eurocommissaris Hoekstra werd dat, op vragen van Bas Eickhout (GroenLinks), nog eens bevestigd.

De landbouw moet volgens een impactanalyse, die door deskundigen is gemaakt, een forse inspanning leveren. Waar in de eerste plannen nog percentages werden genoemd, zijn die uit het definitieve plan verdwenen. Wel staat opgeschreven dat alle sectoren (industrie, bouw en landbouw) evenredig moeten bijdragen.

De Europese Commissie schetst drie scenario’s die mogelijk zijn, van zwaar, middelmatig tot licht. Bij het lichte scenario is het gevaar dat alle vervelende maatregelen om de uitstoot terug te dringen de laatste jaren voor 2050 genomen moeten worden. Daarom heeft de Europese Commissie een voorkeur voor het zware scenario.

‘Onrealistisch, onhaalbaar en onbetaalbaar’

Volgens Mohamed Chahim (PvdA) moet iedereen die tegen de plannen is, ophouden met jammeren. “We houden gewoon de koers vast die we al eerder zijn ingeslagen.” Daar is Bert-Jan Ruisen (SGP) het niet mee eens. Hij vreest dat de landbouw nog niet van de haak is. “Onrealistisch, onhaalbaar en onbetaalbaar”, vat hij de voorstellen samen.

Bas Eickhout (GroenLinks) is boos dat de landbouw wordt ontzien. Hij vindt dat er meer helderheid voor boeren moet komen, zodat ze duidelijkheid en zekerheid krijgen over hoe ze in de toekomst hun brood kunnen verdienen. Hij vindt dat er stevige wetgeving moet komen waarbij ook de supermarkten een bijdrage moeten leveren.

De Europese Commissie hoopt dat de op 6 februari gepresenteerde voorstellen een rol zullen spelen bij de verkiezingsprogramma’s die de komende weken definitief worden opgesteld.

Reacties

  1. Weer een CDA voorman die de gematigde politiek helpt naar de uitgang. Hij kan zich beter aansluiten bij de Groene club van Green Deal Paus Timmermans. Zo worden we door de gematigde politici gedwongen ons aan te sluiten bij de meer Extreme Rechtse groeperingen in de hoop op een realistischer politiek klimaat.

  2. Weer een CDA voorman die de CDA helpt naar de uitgang. Hij kan zich beter aansluiten bij de Groene club van Green Deal Paus Timmermans. Zo worden we door de gematigde politici gedwongen ons aan te sluiten bij de meer Extreme Rechtse groeperingen in de hoop op een realistischer politiek klimaat.

  3. CO2 is net als oa methaan en stikstof een door de politiek uitgevonden probleem. Er is een goeie kans dat Hoekstra net als vele andere politici geen idee heeft wat eigenlijk de gehaltes zijn van CO2 of methaan. Het komt er op neer dat de vrijheden van de normale bevolking “om de aarde te redden” enorm zullen worden ingeperkt. De “elite” vliegen intussen met hun prive vliegtuigen de wereld rond naar vergaderingen om te bepalen wat voor de “plebs” toelaatbaar is.

    1. en als de “elite” en de burgerbevolking het niet eens zijn geeft dat onrust, onvrede en opstand.. tot oorlog kijk maar in de ukraine…. wat ze daar in een korte tijd vernielen is ongekend, hebben we het maar niet over stikstof, co2 uitstoot. (de totale som van hoe het voor de oorlog was tot de gehele wederopbouw, dus die energie en daar de uitstoot van.) heb het nog niet over de vervuilde grond en dat je de eerste jaren er niets meer mee kan op landbouwkundig gebied..

Beheer
WP Admin