Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Rusland zet graan in als wapen

Rusland probeert de oorlog tegen Oekraïne niet alleen op het slagveld te winnen, maar ook door de wereldmarkt voor granen zo te beïnvloeden dat de graanprijs daalt. De afgelopen twee jaar hebben de Russen recordoogsten gehad en deze goedkoop verkocht. Bovendien exporteren de Russen ook graan uit bezette delen van Oekraïne.

De Europese Commissie probeert het tij nu te keren door de import van Russisch graan en oliezaden aan banden te leggen. Dat graan werd, ondanks de oorlog, geïmporteerd door met name Italië, Spanje en Frankrijk. Het Centrum voor Internationale studies Food in een onlangs gepubliceerde studie geconcludeerd dat Rusland de landbouwmarkten aan het ontwrichten is. Volgens de schrijvers van het rapport is oud-president Medvedev de grote architect van de ‘voedsel als wapen’-strategie. Graan uit Oekraïne moest worden vervangen door graan uit Rusland.

Om dat te bereiken heeft Rusland een speciaal voedselprogramma opgezet, waarbij gratis graan naar landen in Afrika en Azië is gestuurd. Zo heeft minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) afspraken gemaakt met onder meer Brazilië en Mexico.

Angst voor hongersnood

De Russische graanexport is de afgelopen twee jaar met rust gelaten door Brussel, omdat de angst bestond dat wereldwijd hongersnood zou uitbreken. Aan het begin van de oorlog steeg de prijs van graan ook enorm, vooral vanwege het wegvallen van de export uit Oekraïne. Vervoer over de Zwarte Zee was geen alternatief omdat de schepen werden beschoten.

Pas nadat er zogenoemde ‘veilige corridors’ werden gemaakt, waardoor een deel van de export via de Europese Unie kon worden vervoerd naar de wereldmarkt, begon de prijs te stabiliseren.

Landbouwmarkt ontwrichten

Maar niet alleen graan uit Oekraïne kwam op de Europese markt terecht, ook graan uit Belarus en Rusland wist de weg naar de Europese consumenten te vinden. Nadat met name de Baltische Staten uitlegden dat het land van president Poetin op die manier probeerde om de Europese landbouwmarkt te ontwrichten, kwam de Europese Commissie in actie.

De hoop bij de Europese Commissie is dat de prijs van graan op de markt weer gaat stijgen

De Europese Commissie wil importheffingen opleggen voor graan uit Rusland en zijn bondgenoot Belarus. Dat graan kan nu zonder noemenswaardige heffingen worden ingevoerd in de EU. De heffingen moeten voorkomen dat Rusland, dat de laatste tijd veel meer graan naar de EU exporteert, de kans krijgt daarmee de Europese markt te ontwrichten.

Stijging met 40 tot 50%

En dus heeft de Europese Commissie toestemming van de leiders, die afgelopen week in Brussel bij elkaar kwamen om de importheffing op graan te verhogen. Het wordt niet verboden; de prijs stijgt alleen fors. Deskundigen in Brussel spreken over een stijging met 40 tot 50%.

De broodprijs zal niet stijgen, zo is de verwachting in Brussel. Daarvoor wordt er te weinig geïmporteerd uit Belarus en Rusland. De Russische schatkist verdiende er de afgelopen jaren wel fors aan. De vier miljoen ton graan en oliezaden die Rusland afgelopen jaar naar de EU exporteerde, leverde €1,3 miljard op. Dat geld werd vervolgens gebruikt om een deel van de oorlog tegen Oekraïne mee te financieren.

De hoop bij de Europese Commissie is dat de prijs van graan op de markt weer gaat stijgen. Dat zou goed zijn voor Oekraïne, maar ook voor de boeren in de zogenoemde frontstaten Polen, Roemenië en Slowakije. Brussel ziet de heffingen op Russisch graan als een win-winsituatie.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    1. Nee niet echt De Bruijn. Noem mij een beter dan gemiddeld geinformeerde realist. Tip: Voor het betere nieuws ontwijk je alle main stream nieuwsmedia die afhankelijk zijn van overheids geld van de bij deze oorlog betrokken landen.

  1. Zelensky heeft op aandringen van Boris Johnson de oorlog hervat nadat in maart 2022 al een vredesovereenkomst geheel of gedeeltelijk was ondertekend door bemiddeling van Turkije. Acht jaar lang hebben de Russen via diplomatieke weg geprobeerd om de genocide door Oekraine op hun Russisch sprekende bevolking in Oost Oekraine te stoppen. ( genocide is volkerenmoord). Volgens Angela Merkel en Manuel Macron werd Rusland via het Minsk verdrag aan het lijntje gehouden terwijl het westen in de tussentijd het Oekrainse leger opbouwde en trainde in het gebruik van westerse wapens. Niet alleen was de oorlog in Oekraine niet “unprovoked” maar was het juist de bedoeling dat Rusland betrokken zou raken in Oekraine. De betrokkenheid van Rusland in deze oorlog Moest de “regime change” in Rusland teweeg brengen waar Joe Biden zo bezeten van was. Voor de Amerikanen zou het winnen van deze oorlog een mooie strategische meevaller zijn geweest. Voor de Russen echter was het winnen van deze oorlog van levensbelang! In Oekraine zal men ondanks dat de uitslag onder het “management” al bekend is, alles op alles zetten om door te vechten tot na de Amerikaanse verkiezingen in November. Als voor November bekend wordt dat het westen de oorlog verloren heeft vervliegt het laatste sprankje hoop voor Joe Biden om de verkiezingen naar zich toe te trekken.

  2. Politiek bedrijven via de beurs van de boer. Zorgen voor goedkoop graan voor importlanden betaald door de europese akkerbouwer terwijl zuivel- groente en fruit – en sierteelt verkopers geen handel met de russen mogen. De boer als speeltje van de politiek.

Beheer
WP Admin