Uit het onderzoek blijkt dat de boereninkomens ongeveer een zesde zijn gedaald, volgens de boeren zelf. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Ruim 70% boeren wereldwijd voelt effect klimaatverandering

Een ruime meerderheid van alle boeren wereldwijd ondervindt nu al de negatieve effecten van klimaatverandering. Dat blijkt uit een rondvraag van agroconcern Bayer onder 800 boeren in acht landen, verspreid over alle continenten.

Uit het onderzoek blijkt dat de boereninkomens ongeveer een zesde zijn gedaald, volgens de boeren zelf. Vier op de vijf boeren neemt maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Dat blijkt uit een enquête van Farmer Voice van de agrofarmaceut Bayer. Het onderzoek werd uitgevoerd in Australië, Brazilië, China, Duitsland, India, Kenia, Oekraïne en de Verenigde Staten. De enquête is uitgevoerd in het voorjaar en de zomer. Aanvullend op het onderzoek werd een extra vragenlijst doorgenomen met meer dan 2.000 Indiase boeren.

Kosten kunstmest en energie grootste zorgen

De grootste zorg die boeren hebben gaat over de kosten van kunstmest, daarna komen de energiekosten en de zorgen over de inkomenswisselingen. Gewasbescherming staat als vierde op het lijstje.

In Oekraïne zegt 70% van de boeren dat de hoge kunstmestkosten als gevolg van de oorlog hen zorgen baart. De algemene verstoring door de oorlog zelf is voor 40% van de Oekraïense boeren een punt van zorg. Voor het overige lopen de zorgen van Oekraïense boeren over het algemeen parallel aan die van hun collega’s in andere landen.

Reacties

  1. Dat klopt, boeren kunnen prima overweg met droogte, overstromingen, misoogsten en andere gevolgen van klimaatveranderingen. Datzelfde geldt voor schommelende opbrengstprijzen en kosten. Niet voor niets is de wereldvoedselproductie de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Klagen over prijsverandering is hetzelfde als klagen over het weer, of zoals W. Geverink dat terecht noemt, hysterie.
    Ik deel de zorgen van W. Geverink over dreigende hongersnoden niet helemaal. De vooruitzichten zijn prima. We staan aan de vooravond van de doorbraak van kunstmatige eiwitproductie: kunstmatige vlees-, eier- en melkachtige producten. Hierdoor kunnen we zonder landbouwhuisdieren op industriële schaal veel meer hoogwaardig voedsel produceren met hetzelfde landbouwareaal. Goedkoop voedsel staat voor de deur, ik bedoel over een jaar of tien.
    Datzelfde geldt voor de productie van duurzame energie. Zonnepanelen dalen spectaculair in prijs. Het wordt aantrekkelijker om dure fossiele brandstoffen te vervangen door goedkope duurzame zonne-energie. En als deze economische motor wordt aangezet gaat het hard. De klimaatverandering stopt. De prijzen van allerlei producten dalen en ook – dat is plezierig voor W. Geverink, – die van kunstmest. Deze vooruitzichten geven boeren en burgers moed. Ja toch?

    1. Het klimaat is niet het probleem. De politiek is het probleem! We hebben in onze provincie bijvoorbeeld een gebied dat ongeveer zo groot als Nederland is waar gemiddeld drie uit de vijf jaar een redelijke oogst te verwachten is. dat is geen klimaatsverandering maar het gebied zelf. Boeren leven met het feit dat het regelmatig “mis” gaat. Dat ons eten super “processed” uit fabrieken komt geeft weinig vertrouwen in kwaliteit of veiligheid en zegt helemaal niets over de prijs die ze er voor gaan vragen. Energie wordt duurder omdat men een politiek correct systeem van generatie moet onderhouden van zon en wind maar niet af kan van het systeem dat het moest vervangen omdat de zon s’nachts niet schijnt en het vaak ook niet waait. Dus nu heb je twee systemen die je moet onderhouden en bemannen. De stroom coop waar ik bij aangesloten ben houdt daarom bij de aankoop van stroom 0% rekening met de politiek correcte generatie in hun werkgebied. Dat is omdat ze op de politiek correcte generatie niet kunnen rekenen terwijl de klanten wel stroom blijven vragen. Klimaatverandering stopt niet maar gaat gelukkig zo langzaam dat ook de traagste slak geen enkele moeite heeft om het bij te houden.

  2. Met de klimaatverandering kunnen boeren wel overweg want dat is al miljoenen jaren aan de gang. Kunstmest en energie wordt door de politiek een probleem van gemaakt. Als deze inputs onbetaalbaar worden zal er op een gegeven moment minder voedsel worden verbouwd. De daaruit voortvloeiende honger heeft als oorzaak “klimaat hysterie” in plaats van “klimaatsverandering”

Beheer
WP Admin