Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Ruim 3% minder Nederlandse melk in januari

De Nederlandse melkaanvoer start dit jaar met een daling van 3,2% vergeleken met vorig jaar en komt uit op 1,17 miljoen ton melk. Dat blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het aanvoerniveau komt net 1% boven de productie van 2022 uit. De melkproductie stijgt seizoensmatig wel flink, ondanks de lagere hoeveelheid vergeleken met een jaar eerder. De dagelijkse aanvoer in januari bedraagt bijna 37.900 ton, dat is 3% meer dan in december vorig jaar. Ook het vetgehalte is hoog met 4,63%.

Januari 2023 was dat 4,57%. Hierdoor valt de aanvoer van vet iets lager uit dan een jaar eerder. Het gemiddelde eiwitgehalte in de in januari geleverde melk is nog onbekend. In december van vorig jaar was het eiwitgehalte 3,65% en gelijk aan dat van een jaar eerder.

Minder poeders gedroogd

In de verwerkingscijfers van december valt op dat de productie van mageremelkpoeder met 4.700 ton bijna de helft lager is dan in december van 2022. Over heel 2023 is de teruggang iets kleiner en wordt net geen kwart minder geproduceerd. De grootste productiestijging is op te tekenen bij gecondenseerde melk met 20% tot 35.000 ton.

In de grote productiegroepen daalt de productie van consumptiemelkproducten met 5% en ligt de kaasproductie licht hoger dan een jaar eerder. Hier gaat het opgeteld om zo’n 160.000 ton product. De hoeveelheid geproduceerde boter ligt een fractie lager dan een jaar eerder en komt uit op bijna 10.800 ton.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin