RundveePartner

Roy Kuenen, DSV Zaden: ‘Wij zijn bewust bezig met voederwaarde’

Bij DSV zaden ontwikkelen we continu de beste voedergrassen. In ons veredelingsprogramma testen we de voedergrassen uitgebreid op een groot aantal locaties in Europa. We passen de rassen toe in mengsels die zijn samengesteld voor een specifiek gebruiksdoel. We spreken Roy Kuenen, productmanager ruwvoer, over de onderzoeken naar voederwaarde.

Op de CSAR rassenlijst Engels raaigras staan de beste rassen van Nederland. In deze beproevingen worden rassen beoordeeld op opbrengst en verschillende landbouwkundige kenmerken. Bij DSV zaden gaan we nog een stapje verder, zegt Kuenen. “In onze veredelingsproeven kijken we ook naar de voederwaarde van de grasrassen. Gras moet een goede opbrengst hebben, gezond en sterk zijn. Maar uiteindelijk maakt de koe melk van hetgeen dat ze binnen krijgt.”

Milk Index

Bron: DSV Zaden

Onze rassen met aantoonbaar hogere verteerbaarheid en voederwaarde krijgen het Milk Index-keurmerk. Deze rassen bevatten minder niet-verteerbare lignine waardoor de vertering van de celwand versnelt en de koe een hogere voeropname heeft. Deze factoren zorgen ervoor dat de melkproductie wordt verhoogd. Daarnaast wordt er bij de afbraak van celwanden methaan gevormd. Bij een ruwvoer met een hoge verteerbaarheid is de methaanuitstoot lager.

Bij DSV zaden zijn we heel bewust bezig met de voederwaarde van onze rassen en mengsels

Celwandverteerbaarheid

Bij DSV zaden zijn we heel bewust bezig met de voederwaarde van onze rassen en mengsels. In de proefvelden kwam duidelijk naar voren dat de COUNTRY MilkMore mengsels goed scoren in voederwaarde. “Nu hebben we onze mengsels ook vergeleken met andere mengsels die op de markt zijn. Uit deze resultaten blijkt dat de naam MilkMore zichzelf eer aan doet”, laat Kuenen weten.

De celwandverteerbaarheid speelt een grote rol in de melkproductie. “Bij goed verteerbaar gras heeft de koe een hogere drogestofopname, heeft dus een goed gevulde pens én krijgt meer voedingsstoffen binnen. Zo blijft het vee gezond en kan er efficiënt melk geproduceerd worden”.

Mengsels met hogere voederwaarde

De grassoorten en -rassen worden niet voor niets gecombineerd in een mengsel. “Een ras kenmerkt zich door bepaalde eigenschappen”, geeft Kuenen aan. “Voor het beste resultaat combineren we de mengsels daarom tot een mengsel voor een specifiek gebruiksdoel. Zo zijn échte maaimengsels bijvoorbeeld minder geschikt voor beweiding.”

“Omdat in de praktijk mengsels worden ingezaaid is het belangrijk om te weten wat deze doen qua opbrengst en voederwaarde. Daarom beproeven we niet alleen de rassen maar ook de mengsels.” Om een goed beeld te geven worden de COUNTRY-mengsels daarom op opbrengst en voederwaarde vergeleken met andere grasmengsels van de Nederlandse markt.

Onze COUNTRY MilkMore mengsels worden speciaal samengesteld voor ‘meer melk’. In deze mengsels gebruiken we grasrassen met een hoge voederwaarde. Daarom zitten in de COUNTRY MilkMore-mengsels rassen met het Milk Index-keurmerk. Uit het onderzoek naar grasmengsels op de Nederlandse markt komt naar voren dat de COUNTRY MilkMore-mengsels het hoogst scoren op voederwaarde en melkproductie.

{{foto,3}}

Meer weten over COUNTRY MilkMore mengsels en voederwaarde?

Roy Kuenen legt het uit in deze video.

Meer informatie over COUNTRY MilkMore en Milk Index?

Kijk hier voor meer informatie over Milk Index, de rassen en vergelijk de COUNTRY MilkMore mengsels.

Beheer
WP Admin