Dat de robotisering in de landbouw op korte termijn een hoge vlucht zal nemen zal niemand verbazen. Voorlopig is het nog een beetje de kat uit de boom kijken, per slot van rekening is de ontwikkeling nog in volle gang. Hier wordt een groep ingelicht over de mogelijkheden van de `Quality Grader` van Flikweert Vision Technologies. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto | Robotisering akkerbouw in opmars

AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat organiseerde samen met Delphy een informatiemiddag over robotisering in de akkerbouw. Verschillende producenten waren present om hun machines toe te lichten.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.

Doordat de `Quality Grader` zichzelf met hulp van Artificial Intelligence vanuit een basisinstelling steeds nauwkeuriger afwijkingen leert uit te sorteren hoort deze optische sorteerder tot de robotica. Op de foto het rollenbed waarop de aardappelen of uien worden beoordeeld door camera`s. Rechts de lepels die het product met afwijking eruit meppen.

Rusthoeve investeerde zelf in een Smart Grader Reader van Gejo Grading om de kwaliteitscontrole van de proefveldproductie te optimaliseren. Deze machine is specifiek ontwikkeld om kleine partijen bollen of knollen te sorteren. Bedrijfsleider Eelco Boot geeft de bezoekers uitleg over deze machine.

Naast aandacht voor robotica in verwerking lag toch de nadruk op het veldwerk. Tim Kreukniet CEO van Trabotyx legt hier aan een groep uit wat hun robot doet. De bezoekers werden in 5 groepen van ongeveer 10 personen verdeeld die opeenvolgend de machines konden bezoeken.

Deze `Trabotyx` is een schoffelrobot die volledig autonoom een perceel onkruidvrij kan houden. Deze machine kan ook worden ingezet in een ruggenteelt.

Ook de `Odd Bot` kan zowel ingezet worden voor ruggen- als vlakveldteelt. Hier legt CEO Martijn Lukaart uit hoe dit werkt.

Het bijzondere bij deze robot is dat niet wordt geschoffeld maar dat het onkruid wordt weggeplukt met deze grijper. Is het onkruid te klein voor de grijper, dan duwt de gesloten grijper het onkruid terug in de grond.

De plukbeweging wordt gerealiseerd met een knikarmsysteem. Rechtsmidden de camera die registreert voor onkruiddetectie.

Een bijzonder project is deze `Cimat` een interregionaal initiatief van Nederlandse en Vlaamse overheden. De ontwikkelde techniek van deze machine is daarom beschikbaar voor derden. Het wiel hoeft per slot van rekening maar één keer te worden uitgevonden.

Deze machine is in feite een werktuigdrager waarbij de wielen elk afzonderlijk met elektromotor worden aangedreven en die elk bestuurbaar zijn.

Deze gedragen camera gestuurde Steketee IC-Weeder is eigenlijk een halfrobot. Het schoffeldeel is robotica maar voor de voortstuwing is nog een trekker nodig.

Verkoopadviseur Frank Bakker van Weststrate mechanisatie licht hier de werking toe. Rechtsonder zijn hand het scharniersysteem waarmee de schoffelbalk heen en weer beweegt aan de hand van de door de camera geregistreerde data voor onkruidverwijdering.

Beheer
WP Admin