Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Resultaat Cumela-bedrijven licht verbeterd

Cumela-bedrijven, ofwel de loonwerkers, hebben ondanks flink gestegen kosten afgelopen jaar hun resultaat maar lichtjes weten te verbeteren. Agrarische loonwerkers scoren structureel lager dan grondverzetbedrijven.

In vergelijking met de fors gestegen omzet zijn de bedrijfsresultaten in de Cumela-sector erg weinig verbeterd. Dat is het verhaal van 2022, waarover Cumela, brancheorganisatie voor loonwerkers, voorlopige resultaten over naar buiten heeft gebracht. In tegenstelling tot veel andere bedrijven en bedrijfstakken in de wat bredere voedingsketen hebben de loonwerkers hun meerkosten niet of nauwelijks kunnen overcompenseren. De brandstofkosten namen 30% toe, de omzet steeg 10%. 85% van de bedrijven meldt daardoor hogere bruto marge. Bij ruim de helft (57%) van de bedrijven is het resultaat ook echt wat verbeterd. Het gemiddelde bedrijfsrendement steeg van 3,0 naar 3,65%, dat is ruim € 18 duizend verbetering per bedrijf.

Uiteindelijke cijfers vallen iets lager uit

Cumela heeft een eigen bedrijfsvergelijking, Cumela Kompas. Bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van 75 bedrijven die aan dat kompas meedoen. Dit zijn de bedrijven die hun cijfers het best op orde hebben, reden waarom de organisatie verwacht dat de uiteindelijke sectorcijfers iets lager uit zullen vallen.

Belangrijkste aanjager van de kosten waren vorig jaar de sterk gestegen brandstofprijzen, met name voor diesel. Het gemiddelde Cumela-bedrijf was € 84.000 extra kwijt aan brandstof, een stijging van 32%. De prijzen stegen met 34%. Omdat veel bedrijven vanaf maart een brandstoftoeslag gingen hanteren, steeg de omzet mee. De gemiddelde omzetstijging was ruim 10%. Bij agrarische loonbedrijven tellen de brandstofkosten zwaarder mee dan in grondverzet, omdat brandstofkosten hier een groter aandeel in de totale kosten zijn.

Arbeid en brandstof duurder

Niet alleen brandstof, ook arbeid werd duurder. De arbeidskosten stegen gemiddeld met bijna 4%. Veel forser is de prijsstijging van machines en onderdelen. Die werden in 2022 10-30% duurder. Het effect hiervan is nog niet terug te zien in de bedrijfsresultaten, maar zullen pas later merkbaar worden. Wel is het effect van de rentestijgingen voelbaar. Het aandeel van rentekosten is toegenomen van 3,2 naar 4,2% bij de bedrijven in de vergelijking.

Het resultaat van agrarische loonbedrijven blijft structureel achter bij dat van grondverzetbedrijven en gemengde bedrijven

Agrarische loonbedrijven in de zandgebieden hadden last van de droogte in de zomer van vorig jaar. Daardoor was er minder werk, met tegenvallende omzet tot gevolg. Bederijven die meer op de akkerbouw gericht zijn, deden het beter.

Het resultaat van agrarische loonbedrijven blijft structureel achter bij dat van grondverzetbedrijven en gemengde bedrijven, meldt de organisatie. Dit heeft vooral te maken met het korte seizoen waarin de investeringen terugverdiend moeten worden.

Beheer
WP Admin