Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Rabobank rekent op betere marges melkveehouderij

Hogere melkprijzen beloven Europese melkveehouders betere marges. Dat stelt Rabobank in een nieuwe zuivelupdate. Deze verbetering van de winstgevendheid komt volgens de bank na slechte tot zelfs negatieve marges in de tweede helft van 2023.

Rabobank gaat voor komende maanden, richting de seizoenspiek van de melkaanvoer, uit van een verdere stijging van de melkprijzen in de belangrijkste melkproducerende landen in de EU. Inclusief premies en eventuele hogere vet- en eiwitgehaltes komt een melkprijs van € 50 per 100 kilo rond mei in beeld.

Ondanks stijgende zuivel- en melkprijzen blijft de melkproductie in belangrijk exporterende landen achter. Zo daalde de melkproductie in het vierde kwartaal van 2023 met 0,7% in de Verenigde Staten (VS) en met 1,7% in de EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Rabobank verwacht dat deze trend voor een groot deel doorzet gedurende de eerste helft van dit jaar. Daarna volgt herstel. Toch komt het melkvolume dit jaar naar verwachting uit op een vergelijkbaar niveau als in 2023.

Hogere Europese zuivelprijzen

Europese zuivelexporteurs hebben recent weten te profiteren van de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in combinatie met hogere zuivelprijzen op de wereldmarkt. Dit hielp vooral in de export naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Nieuw-Zeeland ondervond wat betreft de export naar deze regio’s hinder vanwege de onrust in de Rode Zee.

Rabobank ziet de ruimte voor verdere groei van de Europese export wel afnemen, vanwege hogere Europese zuivelprijzen en beperkte beschikbaarheid. De euro-dollarkoers blijft voorlopig wel in het voordeel van Europese exporteurs. Wat betreft de melkprijs in de EU gaat Rabobank voor heel 2024 voorlopig uit van een gemiddelde van € 47,50 per 100 kilo.

Nederlandse melkaanvoer hoger

De Nederlandse melkaanvoer kwam afgelopen jaar uit op 13,9 miljard kilo. Dat is 1% meer dan in 2022. In het vierde kwartaal was er wel sprake van een daling van 2,8%. Rabobank signaleert dat er in de afgelopen jaren steeds meer melk is verwerkt tot kaas en gecondenseerde melk. De productie van volle- en mageremelkpoeder, boter en consumptiemelkproducten neemt af. Door een betere en stabielere verwaarding is er meer geïnvesteerd in kaas, terwijl de concurrentiepositie van Nederlandse en Europese vollemelkpoeder in importregio’s de afgelopen jaren onder druk is komen te staan. Bij de start van 2024 lag de Nederlandse melkaanvoer in januari ruim 3% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor de eerste helft van het jaar gaat de bank uit van een daling van de melkproductie van 2%.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin